3.4 C
Donji Vakuf
Srijeda, Mart 3, 2021
Naslovnica Vijesti BiH Respiratori koje je nabavila Srebrena malina pušteni u rad, sigurni su za...

Respiratori koje je nabavila Srebrena malina pušteni u rad, sigurni su za upotrebu

0
63

Kineski respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite nabavila posredstvom firme Srebrena malina verificirani su i pušteni u rad.

Informaciju je za Faktor potvrdio v.d. direktora FUCZ-a Enes Memić.

– Sada mogu reći da smo okončali važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplikuje – kazao je Memić za Faktor.

Dodao je da je sa današnjim danom sva priča o tome da su respiratori neupotrebljivi “pala u vodu”.

Kompletan posao uradila je firma Verlab s kojom je FUCZ potpisala ugovor, nakon što je okončana tenderska procedura.

Dan nakon potpisanog ugovora posao zakonske verifikacije je počeo.

Verlab bi naredne sedmice trebao početi sa verifikacijom 100 respiratora koje je uvezla Srebrena malina

Respiratori su ranije instalirani u zdravstvenim ustanovama u FBiH, ali se morala okončati procedura verifikacije kako bi bili pušteni u rad.

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ranije je Federalnoj upravi civilne zaštite na zahtjev za provjeru usaglašenosti ventilatora ACM812A Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd. Peking, Narodna republika Kina uputio odgovor:

– Specifikacije uređaja sa navedenom namjenom od proizvođača u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama, te da može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika (npr. kola hitne pomoći). U ovom dokumentu jasno su navedeni modovi rada koji uključuju invazivne i neinvazivne.