Reprezentacija BiH otputovala u Estoniju: Zmajevi u Talin otišli po bodove za Ligu nacija.

0
41

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u 11 sati sa Sarajevskog aerodroma otputovala u Talin, gdje će u utorak (20.45 sati) odigrati utakmicu protiv selekcije Estonije. Naši najbolji nogometaši i stručni tim otputovali su charter letom do Talin, u nadi da će ostvariti povoljan rezultat. Veliki značaj Utakmica u Estoniji nema veliki takmičarski značaj, jer su Zmajevi jučerašnjim porazom izgubili skoro sve šanse za plasman u baraž. 

Da bismo zauzeli drugo mjesto u grupi, potrebna nam je pobjeda u Estoniji i najmanje remi Gibraltara protiv Kipra.  No, ako naši reprezentativci zauzmu drugo mjesto pitanje je da li će biti među osam najboljih drugoplasiranih selekcija koje će igrati u baražu. Zanimljivo, pred ispadanjem je i Grčka. Ako Hrvatska, Vels i Škotska ostvare pobjede u posljednjem kolu, Grci se neće plasirati u baraž.

 Naši reprezentativci i pored svih kalkulacija trebaju igrati na pobjedu iz razloga što nam trijumf donosi mogućnost da ostanemo u drugoj jakosnoj grupi za naredne kvalifikacije te za Ligu nacija. Liga nacija Nakon Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji sprema se novo UEFA takmičenje. Liga nacija, koja kreće od septembra 2018. i igrat će se do juna 2019. godine.  Ukupno će brojati 55 reprezentacija i bit će podijeljena u četiri lige, od čega će svaka imati po četiri grupe od tri ili četiri reprezentacije prema koeficijentu UEFA.  BiH je trenutno prema renkingu u Ligi B, odnosno u drugoj jakosnoj grupi, ali nam je sve upitno s obzirom na poraz od Belgije, a i u slučaju debakla u Talinu.

                                                                                                                                                                                                        /izvor:avaz.ba/