Reprezentacija BiH danas dobija novog selektora: Amar Osim ili Robert Prosinečki?

0
39

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon višemjesečne sage danas bi u Sarajevu na novoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH konačno trebala dobiti ime novog selektora, a u konkurenciji su ostali Amar Osim i Robert Prosinečki.

Naša reprezentacija je bez selektora od početka oktobra kada smo utakmicom u Estoniji završili kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, odnosno kada je istekao ugovor Mehmedu Baždareviću koji je reprezentaciju vodio od decembra 2014. do oktobra 2017. godine.

Kompletna saga oko izbora novog selektora počela je sredinom oktobra, tačnije na prvoj sjednici Izvršnog odbora na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda bilo pitanje novog selektora. Umjesto konačne odluke u vezi s angažmanom Baždarevića, članovi Izvršnog odbora formirali su Komisiju za imenovanje novog selektora u sastavu Ivica Osim, Sead Kajtaz, Duško Bajević i Zvjezdan Misimović te je odluka u vezi sudbine Baždarevića prolongirana za narednih deset dana.

Do danas, članovi Komisije nikada se nisu izjasnili po pitanju Baždarevića, a ako je suditi po izjavi bivšeg selektora, ključni problem bio je u različitim stavovima oko prioriteta koje Savez ima s reprezentacijom ima i onim koje je predlagao Baždarević. Ubrzo, pojavila se informacija da bi novi selektor mogao biti Slavoljub Muslin koji je u međuvremenu raskinuo ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije, ali se i on zahvalio na ponudi i odbio je mogućnost da sjedne na klupu Zmajeva. 

Na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora koja se održala 16. novembra Komisija za imenovanje novog selektora predložila je Amara Osima i Mehu Kodru kao jedina dva kandidata što nije zadovoljilo Izvršni odbor pa je donesena jednoglasna odluka “Komisija za izbor selektora nastavi s svojim radom još neko izvjesno vrijeme te da se na neki način obuhvati još neki potencijalni kandidati”. 

Nedugo nakon toga, potencijalnih kandidata za novog selektora nikada nije bilo više. Predsjednik Fudbalskog saveza RS-a Mile Kovačević predložilo je osam imena, među kojima je i Robert Prosinečki, a društvo su mu pravili Marcel Koller, Vladimír Weiss, Vinko Marinović, Boško Đurovski, Matjaž Kek, Srečko Katanec i Clarence Seedorf s kojima se trebao obaviti razgovor. Koji kandidati su odmah otpali i s kojima se obavio razgovor, još uvijek nije poznato, a ubrzo nakon druge sjednice Izvršnog odbora Meho Kodro povukao se iz kandidature za novog selektora.

Uslijedila je posjeta predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina zbog koje je sjednica s početka decembra prolongirana za 20 dana, nakon čega se kao mogući selektor pojavilo možda i najzvučnije ime – Fatih Terim. Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović u društvu Tarika Hodžića otputovali su u Tursku na pregovore da bi sve špekulacije oko dolaska popularnog “Imperatora” na klupu Zmajeva bile prekinute onog trenutka kada se po treći put vratio na klupu Galatasaraya. 

Treća po redu sjednica Izvršnog odbora održana je 21. decembra u Zenici, ali i prije početka sjednice bilo je poznato da novog selektora nećemo dobiti prije 2018. godine. U trci su ostali Amar Osim i Robert Prosinečki s kojima su obavljeni i posljednji razgovori, a na osnovu kojih bi se danas trebala donijeti konačna odluka o tome ko će biti novi selektor A reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Za razliku od prethodna tri puta, sjednica Izvršnog odbora ovaj put će se održati u Sarajevu s početkom u 12:00 sati, a za izbor novog selektora potrebno je 12 od 15 glasova članova Izvršnog odbora. Amar Osim ili Robert Prosinečki?

 

Izvor: Klix.ba