11 C
Donji Vakuf
Nedjelja, Septembar 25, 2022
Naslovnica Vijesti BiH Reisu-l-ulema Kavazović – ministar Grlić Radman: Odnosi BiH i Hrvatske moraju se...

Reisu-l-ulema Kavazović – ministar Grlić Radman: Odnosi BiH i Hrvatske moraju se poboljšavati

0
48

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Gordan Grlić Radman sa saradnicima posjetio je danas u Sarajevu reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Husein-ef. Kavazovića, prenosi MINA.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru dotakli su brojna pitanja od zajedničkog interesa za dvije države, dva naroda, kao i dvije religijske zajednice.

Ministar Grlić Radman zahvalio je reisu-l-ulemi na susretu i konstruktivnom razgovoru, ističući važnost međureligijskog dijaloga u BiH.

Tradicionalno dobri odnosi između dvije države i dva naroda, koji su posljednjih decenija povremeno opterećivani dešavanjima u regionu, moraju se poboljšavati i produbljivati – saglasili su se sagovornici.

Istakli su da je potrebno što više razgovarati i na taj način prevladati sve one podjele koje priječe da BiH postane funkcionalna i stabilna država.

Komunikacija na relaciji Sarajevo – Zagreb treba biti intenzivna i otvorena, jer se Bosna i Hercegovina oslanja na Republiku Hrvatsku na njenom putu euro-atlanskih integracija.

Primjer saradnje Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH kao i njenih poglavara, reisu-l-uleme i kardinala Vinka Puljića, kroz Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, mogao bi biti dobar uzor političarima kako da održavaju komunikaciju i saradnju na dobrobit obje države i oba naroda, navodi MINA.