Reisu-l-ulema darovao sedmo dijete porodice Subašić

0
78

U selu Gorani kod Konjica sedmo dijete obradovalo je porodicu Subašić. Jučer im je uručen poklon reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH te poklon muftije mostarskog Salema ef. Dedovića, piše Preporod.

Gorani su od Konjica udaljeni 24 km. Amela i Haris Subašić su sretni roditelji koji se uspješno brinu za svoje potrebe baveći se poljoprivredom.

– Posjetili smo porodicu Subašić i uručili poklon reisu-l-uleme povodom rođenja sedmog djeteta, njihove kćerke Rejhane, jer smo protekle dvije godine u Odjelu za brak i porodicu započeli jednu lijepu praksu – kazala je dr. Safija Malkić. 

  • Rejhana, najmlađi član porodice Subašić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Rejhana, najmlađi član porodice SubašićFOTO: PREPOROD

Pojasnila je da Islamska zajednica na simboličan način stimulira natalitet koji opada u Bosni i Hercegovini već duži niz godina tako što daruje šesto, sedmo i svako naredno dijete u svakoj porodici. Dodala je da je reisu-l-ulema poselamio roditelje koji su u današnje vrijeme rijedak svijetli primjer sa ovako velikim brojem članova porodice.

– Želimo takve roditelje podržati i ističući njihov primjer ohrabriti druge bračne parove jer je i poslanik Muhammed, a.s., kazao “Ženite se i porađajte se, jer ću se ja vama i vašom brojnošću ponositi na Sudnjem danu.” – kazala je Malkić.

Prema riječima  glavnog imama Medžlisa IZ Konjic Refika ef. Delića, koji je uručio muftijin poklon, ovo je mali znak pažnje kojim su željeli pokazati da se svi raduju kada čuju za ovako lijepe vijesti.

  • Svijetli primjer porodice - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Svijetli primjer porodiceFOTO: PREPOROD

– Inače u našem medžlisu darujemo svako novorođeno dijete simboličnim poklonom od 200 KM u okviru fonda “Podrška roditeljstvu” koji smo osnovali 2019. godine – naglasio je Delić i podsjetio da je imam u Goranima Muamer ef. Cero taj poklon uručio taj poklon odmah po rođenju djeteta.

Glavni imam je pojasnio da je Fond dodatna veza sa džematlijama i pruža priliku za susrete u lijepim prilikama.

  • Porodica Subašić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Porodica SubašićFOTO: PREPOROD

U osnovnoj školi u Goranima nastavu pohađa 37 djece i svi pohađaju mektebsku nastavu.

Najstariji sin u porodici Subašić je Bilal (16), a Dalila (14), Hamza (13) i Sumeja (9) pohađaju osnovnu školu. Njihov uspjeh u školi obećava i odličan uspjeh Velida (6) i Ismaila (3). 

Dalila je odlična učenica devetog razreda i kaže da je za nastavak školovanja izabrala medresu, što raduje majku Amelu zbog, kako kaže, sigurnosti koju medrese pružaju.

izvor: avaz.ba