Recept za tulumbe koji garantuje da će biti hrskave spolja, a mekane iznutra

Porijeklom iz Turske, ova poslastica vremenom je postala neizostavan dio domaćih trpeza. Tajna dobro pripremljenih tulumbi jeste da testo bude hrskavo spolja, a meko iznutra.

Po ovom starinskom receptu dobićete savršeno pripremljene tulumbe, a uspjeće i početnicima u kuhinji. Za još ukusnih recepata i slasnih gurmanluka posjetite sajt SuperRecepti.rs.

Sastojci:
Za tijesto:

4 krupnija jajeta

400 ml vode

100 ml ulja

250 g brašna

2 kašičice šećera

prstohvat soli

1 l ulja za prženje

Za sirup:
1 kg šećera

600 ml vode

kriške od pola limuna

Napomena: preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lijepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.

Priprema:
U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Miješati varjačom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte. Ostaviti testo 15 minuta da se prohladi. Dok se tijesto hladi vi pjenasto umutite jaja. Jaja dodajte testu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto testo gotovo je. Tim tijestom punite špric za tulumbe.

U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati litar ulja. U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.

Kada poprime zlatnu boju vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu). Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 10 minuta. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti ih da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poređati u pleh a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima tijesta. Kada su sve tulumbe gotove preliti ih preostalim sirupom i prekriti folijom. Ostaviti ih u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print