Porijeklom iz Turske, ova poslastica vremenom je postala neizostavan dio domaćih trpeza. Tajna dobro pripremljenih tulumbi jeste da testo bude hrskavo spolja, a meko iznutra.
Po ovom starinskom receptu dobićete savršeno pripremljene tulumbe, a uspjeće i početnicima u kuhinji. Za još ukusnih recepata i slasnih gurmanluka posjetite sajt SuperRecepti.rs.
Sastojci:
Za tijesto:
4 krupnija jajeta
400 ml vode
100 ml ulja
250 g brašna
2 kašičice šećera
prstohvat soli
1 l ulja za prženje
Za sirup:
1 kg šećera
600 ml vode
kriške od pola limuna
Napomena: preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lijepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.
Priprema:
U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Miješati varjačom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte. Ostaviti testo 15 minuta da se prohladi. Dok se tijesto hladi vi pjenasto umutite jaja. Jaja dodajte testu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto testo gotovo je. Tim tijestom punite špric za tulumbe.
U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati litar ulja. U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
Kada poprime zlatnu boju vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu). Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 10 minuta. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti ih da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poređati u pleh a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima tijesta. Kada su sve tulumbe gotove preliti ih preostalim sirupom i prekriti folijom. Ostaviti ih u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.