Sezona je šljiva, supervoća koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, ali mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.
Ravna pita s dodatkom voća, u francuskoj se kuhinji naziva Galette, a u svijetu je poznata kao „kraljevski kolač“.
Galette sa šljivama – sastojci:
Za tijesto:
200 g glatkog brašna
200 g maslaca
Dvije kašike šećera
Prstohvat soli
Vanilin šećer
5 kašika hladne vode
Za nadjev:
500 g šljiva
150 g šećera
50 g badema
1 kašikica cimeta
Premaz
Jedan bjelanjak
Galette sa šljivama – priprema:
Zamijesite tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev. U blender stavite šećer i bademe, a šljive narežite na plohe. Šećer, bademe i cimet pomiješajte sa šljivama. Ako su jako sočne, dodajte im malo brašna kako bi ono upilo višak vode.
Tijesto razvaljajte u krug, a u sredinu stavite nadjev od šljiva. Neka sa svake strane ostane nekoliko centimetara praznog prostora. Prazne čoškove preklopite preko tijesta.
Premažite bjelanjkom i stavite u rernu zagrijanu 180 stepeni oko 30 minuta.
Izvor: zadovoljna.hr