WHO razotkrio mitove o koronavirusu: O toplom vremenu, 5G mreži, muhama..

0
164

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objasnila je na stranici Myth Busters, posvećenoj razotkrivanju mitova o koronavirusu, koje su sve infromacije o tome kako se prenosi i liječi virus netačne i upozorila da pojedine metode koje se u javnosti preporučuju od kada je počela pandemija, opasne.

WHO ističe da trenutno nema lijekova koji imaju dozvolu za liječenje ili prevenciju Covida-19. 

– Iako je u toku ispitivanje nekoliko lijekova, trenutno nema dokaza da hidroksihlorokin ili bilo koji drugi lijek može da izliječi ili spriječi Covid-19. Zloupotreba hidroksihlorokina može izazvati ozbiljne neželjene efekte i bolesti, pa čak i dovesti do smrti – upozoreno je.

  • Koronavirus se širi i u zemljama koje nemaju 5G - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Koronavirus se širi i u zemljama koje nemaju 5GFOTO: ILUSTRACIJA

Upozorava se i da prskanje i unošenje izbjeljivača ili drugog dezinfekcionog sredstva u tijelo ne štiti od Covida-19, a može biti opasno.

– Ni pod kojim uvjetima ne unosite izbjeljivač ili bilo koje drugo dezinfekciono sredstvo u tijelo. Te materije mogu biti otrovne ako se gutaju i izazivaju iritaciju i oštećenja kože i očiju. Izbjeljivač i dezinfekciono sredstvo treba pažljivo koristiti samo za dezinfekciju površina – navodi se u objavi.

5G mreža

Isto se odnosi i na ispijanje metanola i etanola.

– Metanol, etanol i izbjeljivač su otrovi. Njihovo pijenje može dovesti do invaliditeta i smrti. Oni neće ubiti virus u vašem tijelu, a oštetit će vaše unutrašnje organe – ističe WHO.

Negira se tvrdnja da se virusi mogu širiti radiotalasima ili mobilnim mrežama i podsjeća da se Covid-19 širi u mnogim zemljama koje nemaju 5G tehnologiju.

Prema pisanju WHO-a, lažna je i informacija o tome da izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 stepeni sprečava obolijevanje od koronavirusa.

Toplo vrijeme i muhe

Podsjeća se da su i zemlje u kojima preovladava toplo vrijeme, prijavile slučajeve koronavirusa. Odbačena je i teorija da kućne muhe prenose koronavirus.

– Virus koji izaziva Covid-19 širi se, prije svega, kapljicama nastalim kada inficirana osoba kašlje, kiše ili govori – objašnjava WHO.

Ukazuju se i na to da dodavanje bibera i ljutih paprika u hranu ne sprečava i ne liječi Covid-19.

– Najbolji način da se zaštitite od novog koronavirusa jeste da se držite najmanje metar od drugih i da često i temeljito perete ruke – ističe WHO.