Raste broj mrtvih u Nagorno-Karabahu, u sukob bi se mogle umiješati velike sile

0
80

Žestoke borbe nastavljene su između azerbejdžanskih i armenskih snaga, što je izazvalo ratobornu retoriku regionalne sile Turske, uprkos međunarodnim molbama da se zaustave okršaji između dugogodišnjih neprijatelja, piše jutros francuska novinska agencija AFP.

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha saopćilo je da je još 26 njihovih vojnika ubijeno kasno u ponedjeljak, čime su ukupni vojni gubici pobunjenika porasli na 84.

Ukupni broj poginulih popeo se na 95, uključujući 11 civilnih smrtnih slučajeva: devet u Azerbejdžanu i dva na armenskoj strani.

Azerbejdžan nije izvijestio o vojnim žrtvama, ali armenski separatistički dužnosnici objavili su snimku na kojoj se vide izgorjela oklopna vozila i krvavi i ugljenisani ostaci vojnika u kamuflaži za koje je rekli da su azerbejdžanske trupe.

Rusija ima vojnu bazu

Erevan i Baku decenijama su u teritorijalnom sporu oko regije Nagorno-Karabah, a smrtonosne borbe rasplamsale su se u julu i u 2016. godini.

Regija je proglasila neovisnost od Azerbejdžana nakon rata ranih 1990-ih koji je odnio 30.000 života, no nijedna država je ne priznaje, uključujući Armeniju, a međunarodna zajednica je i dalje smatra dijelom Azerbejdžana.

Borbe između većinski muslimanskog Azerbejdžana i kršćanske Armenije mogle bi upetljati regionalne igrače, Rusiju i Tursku, piše francuska agencija.

Rusija, koja ima vojni savez s Armenijom i tamo ima stalnu vojnu bazu, a prodaje sofisticirano oružje vrijedno milijarde dolara i Bakuu i Erevanu.

Armenija je optužila Tursku – koja podupire Azerbejdžan – da se miješa u sukob.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev (Aliyev) u ponedjeljak je naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju, a general Mais Barkhudarov obećao je da će se “boriti do posljednje kapi krvi kako bi u potpunosti uništio neprijatelja i pobijedio”.

Sastanak Vijeća sigurnosti

S obzirom na to da svaka strana za rasplamsavanje optužuje drugu, svjetski čelnici pozvali su na smirenost jer se povećavaju strahovi od pune eskalacije sukoba.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo je da se sastane u utorak u 17 sati radi hitnih razgovora o Nagorno-Karabahu iza zatvorenih vrata, rekli su diplomati za AFP.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija pomno nadzire situaciju i da je trenutni prioritet “zaustaviti neprijateljstva, a ne rješavati pitanje ko je u pravu, a ko u krivu”.

No, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) zatražio je da Armenija okonča svoju “okupaciju” Karabaha.

– Došlo je vrijeme da se zaustavi kriza u regiji koja je započela okupacijom Nagorno-Karabaha. Sada Azerbejdžan mora uzeti stvar u svoje ruke – rekao je Erdoan.

izvor: avaz.ba