Raste broj djece s kombinovanim virusima u Tuzli

0
96
Ulaz u izolatorij Klinike za dječije bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se dodatno komplikuje povećanjem broja djece kod kojih je potvrđeno kombinovano prisustvo virusa, saznaje Klix.ba iz Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.
Na području Tuzle i Živinica proteklog četvrtka proglašena je epidemija morbila, a poseban problem predstavlja i pojava pertusisa, odnosno velikog kašlja. No, epidemiološka situacija se sada dodatno komplikuje s povećanjem broja mališana kod kojih je potvrđeno paralelno prisustvo nekoliko virusa.”Epidemiološka situacija se dodatno komplikuje povećanjem broja djece s influencom, koronavirusom i respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Mi imamo i djecu koja su paralelno pozitivna na RSV i koronavirus, na influencu i RSV te pertusis i RSV. To nam pokazuje da su se virusi izmiješali i takva djeca su sa značajno težim kliničkim slikama i ona će sigurno duži vremenski period biti hospitalizirani”, kazala je za Klix.ba načelnica Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Lejla Osmančević.

Prema podacima iz ove klinike, PCR metodom do danas je prisustvo velikog kašlja potvrđeno kod 13 djece, a trenutno se u bolnici nalazi njih sedmero sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Ta djeca su, kako navodi Osmančević, u stabilnom stanju, ali klinička slika je praćena svim komplikacijama koje sa sobom nosi ovo oboljenje. Ona naglašava da je u danima vikenda dvoje otpušteno na kućni boravak.

Više na: klix.ba