6.7 C
Donji Vakuf
Četvrtak, Oktobar 1, 2020
Naslovnica Vijesti BiH Rasprava Izetbegovića i Čovića o raspodjeli novca MMF-a: “Ne možemo biti majstori...

Rasprava Izetbegovića i Čovića o raspodjeli novca MMF-a: “Ne možemo biti majstori pravljenja komplikacija”

0
56

Raspravu delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Zahtjevu Zastupničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost je obilježila diskusija o raspodjeli novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) je podsjetio da je pred kraj prošlog mandata postojao konsenzus da se pitanje rokova za plaćanje PDV-a riješi, te da je potrebno izaći u susret privrednicima, uprkos mogućim negativnim posljedicama na javni sektor.

– U ovom času ni javni sektor neće dobro proći ako ne pomognemo realnom sektoru. Ne treba odmah prozivati jedni druge za populizam. Ljudi pokušavaju naći rješenje. Ja vas apeliram da to podržimo. Kada su u pitanju sredstva MMF-a, mi smo postili dogovor. Prvo je bilo Pismo namjere koje je usaglašeno u prostorijama Delegacije EU-a, a onda je bio jedan politički dogovor da se novac koji pripada FBiH podijeli između FBiH i kantona po 50 posto. Ne može Vijeće ministara BiH kazati kako će se dijeliti novac u FBiH. Ne znam zašto se insistira na tome da Vijeće ministara BiH raspoređuje novac u FBiH, što nije po Ustavu i zakonima – upozorio je Izetbegović.

Pozvao je Izetbegović u završetku svog obraćanja ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu da predloži ustavnu i zakonitu odluku o raspodjeli novca MMF-a. Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZBiH) je zatim kazao da je rapodjela tog novca dogovorena na sastanku u Delegaciji EU-a u BiH, uz prisustvo američkog ambasadora.

– Danas ništa drugo mi ne možemo učiniti nego da ispoštujemo odluku. Ovo nije klasični aranžman i ja vas molim da ne dopustimo dalje da ide ljaga na nas, da sredstva koja smo dobili stoje zbog našeg političkog nadmudrivanja. Što prije to uradimo, imat ćemo sredstva – izjavio je Čović, koji je kazao da se “već duže vrijeme pokušava optužiti Bevanda da on blokira”, što, tvrdi on, nije istina.

Replicirajući Čoviću, Izetbegović je kazao da je aranžman sa MMF-om u ovom trenutku najvažnija stvar u BiH, te da su stvari vrlo jasne i da je potrebno pratiti Ustav i zakone.

– Ne možemo gospodin Čović i ja narediti nadležnom nivou, a to je federalni nivo, kako će podijeliti sredstva. Mi smo se dogovorili da pokušamo pomoći u dogovoru o raspodjeli i taj dogovor je postignut. Ne možemo da budemo majstori pravljenja komplikacija. Narodu je potrebno 333 miliona eura. Nadležni nivo je donio odluku. Proslijedite sredstva nadležnom nivou – izjavio je Izetbegović.

Faktor