Ramazan / Tri recepta za prvi iftar: Od čorbice do kolača

Danas je prvi dan ramazanskog posta koji muslimani i muslimanke provode u od zore do zalaska sunca.

Danas vam donosimo prijedlog za prvi iftar.

Begova čorba

Potrebno:

-300 g kokošijeg mesa

-200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)

-50 g maslaca

-50 g brašna

-20 g suhe bamije

-1 žumance

-50 gr kajmaka ili milerama

-1/2 limuna

-1 lovorov list

-malo soli i bibera

Priprema:

-Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani

-Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati

-Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice

-Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer

-U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min

-Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta

-Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi

-Servirati s kašikom pavlake na vrhu

Sočna jednostavna pita

Potrebno:

-500 g kore za savijače

-1 srednja glavica crvenog luka

-500 g mljevenog mesa

-3 srednja krompira

-so, biber

 

Zaljev:

-3 jaja

-1 dl ulja

-1 čvrsti jogurt

-2 dl kisele vode

-1 kašičica soli

*Sve skupa smiksati i ostaviti po strani

Priprema:

-Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja

-U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koji minut

-Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije

-Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.

-Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola.

-Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola

-Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom

-Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva

-Pitu isjeći na kocke 6×6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom

-Ostaviti je 20-ak min da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev

-Peći u zagrijanoj rerni na 180C dok lijepo ne porumeni 40-ak min

 

Kolač na čaše

Potrebno:

– 1 čaša šećera

– 1 čaša brašna

– 1 čaša mljevenih lješnjaka ili oraha

– 1 čaša kisele pavlake

– 1/2 čaše kakaa

– 1/2 čaše ulja

– 1 vanilin šećer

– 1 prašak za pecivo

– 4 jaja

Priprema:

Jaja i oba šećera umutiti

-Dodati ulje i pavlaku

-Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo

-Sve skupa dobro umutiti

-Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći u zagrijanoj rerni na 200 – 30 min

-Ohladiti i rezati na kocke

-Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama

*čaša od 200 ml

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print