Putem anonimne telefonske linije “Biram oporavak” pomoć najviše traže članovi porodica ovisnika

0
70

Ovisnost o drogama je problem s kojim se društva širom svijeta pa i u BiH bore godinama. Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika “Proslavi oporavak” pokrenulo je besplatnu telefonsku liniju za pomoć ovisnicima i njihovim porodicama. Za tri sedmice imali su 25 osoba s kojima su razgovarali.

Kako je za Klix.ba  rekao Boro Goić, predsjednik udruženja, za pomoć su se većinom obraćali članovi porodica ovisnika koji su tražili informacije o tome kako da reaguju s obzirom na problem.

“Nijedan razgovor koji smo vodili nije bio kraći od 20 minuta, što je i neki minimum za dijalog u kojem su naši savjetnici za oporavak koji se javljaju na telefon pokušavali saslušati sagovornike i dati određene savjete ili preporučiti servise koji bi mogli pomoći. S petero ovisnika smo vodili motivacione razgovore u našem savjetovalištu i intenzivirali razgovore o problemu u koji su upali. Svakom smo pristupili individualno i s potpunim dostojanstvom te očekujemo da ćemo zajedno pronaći ispravne institucije u kojima će se njihov proces oporavka moći kontinuirano provoditi”, rekao je Goić za Klix.ba.

 

Istakao je kako nastavljaju pratiti oporavak svakog od njih, a pružaju podršku i njihovim porodicama koje uče kako da se ponašaju u fazi liječenja njihovih najmilijih.

izvor:Klix.ba