Puno posla za bugojanske vatrogasce u 2018.

0
53

Puno posla imali su bugojanski vatrogasci, koji su u prošloj godini intervenirali ukupno 180 puta, a čak 73 intervencije odnosile su se na gašenje stambenih objekata, kuća, poslovnih prostora i dimnjaka, kojom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta.

Sekretar Vatrogasnog društva Bugojno Sadik Verunica podsjetio je da su prilikom gašenja kuće u ulici Kovačuša pronađena i dva mlada beživotna tijela.

– Zabilježili smo i 83 tehničke intervencije. Između ostalog, ugasili smo deset šumskih i šest požara na motornim vozilima, a imali smo i pet intervencija na gašenju požara usljed neispravnih elektro-instalacija, kao i tri intervencije spašavanja utopljenika iz rijeke Vrbas – kazao je Verunica za Fenu.

Ističe da su vatrogasci sudjelovali u gašenju požara na gradskoj deponiji Dubočine, kao i na gašenju vatre na privatnoj firmi u Jajcu.

– U više navrata, intervenirali smo kod nove bolnice na Obješenici, gdje su neodgovorni pojedinici zapalili automobilske gume. U povodu Mjeseca zaštite od požara održali smo tradicionalnu vježbu, a nastavili smo i saradnju s bugojanskim vrtićem i osnovnim školama na edukativnom planu – istaknuo je.

Po njegovim riječima, od početka ove godine registrirano je osam požara, a većinom se radilo o gašenju zapaljenih dimnjaka.

– Bile su dvije intervencije na gašenju porodičnih kuća, te jedna intervencija na gašenju požara koji je izazvao kvar na elektro-instalacijama – kazao je Verunica.

Pozvao je građane da se pridržavaju uputa o odlaganju luga na odgovarajući način, s obzirom na to da je nepropisno ostavljanje toga otpada čest uzrok nastanka požara.

Dodaje, na kraju, da Vatrogasno društvo u Bugojnu ima deset vatrogasaca i 25 dobrovoljaca, koji su na raspolaganju u slučaju potrebe za intervencijama većeg obima.

Nabavljeno je, također, nekoliko vatrogasnih vozila i poboljšano stanje voznog parka, zahvaljujući aktivnostima koje je rukovodstvo ovog društva provelo u saradnji s Općinom, i uz pomoć humanista iz inostranstva.

FENA