PSG prodaje Neymara, okačili mu cijenu od “samo” 50 miliona eura!?

0
36

PSG ga je prije pet godina doveo iz Barcelone za 222 miliona eura, a Brazilac nije uspio ostvariti cilj i donijeti Parižanima naslov evropskog prvaka

PSG je stavio Neymara na transfer-listu i spreman je slušati ponude drugih klubova, javlja španjolski Fichajes. Francuski klub je spustio cijenu na samo 50 milijuna eura u nadi da će privući klubove iz Premier lige kao što su Newcastle, Chelsea i Manchester City.

Podsjetimo, Neymar, 30-godišnji Brazilac, najskuplji je igrač u povijesti nogometa. PSG ga je prije pet godina doveo iz Barcelone za 222 miliona eura, a Brazilac nije uspio ostvariti cilj i donijeti Parižanima naslov evropskog prvaka. Ugovor ima do 2027. godine.

Uprava Parižana počela je paničariti uvidom u Neymarov ugovor, koji mu se nakon 1. jula prošle godine automatski produžio do 2027., uz astronomsku plaću koja mu omogućuje život jednog od najplaćenijih sportaša današnjice.

Stvar vjerovatno ne bi bila ni problematična ni hitna da Kylian Mbappe nije tek prije koji mjesec potpisao novi ugovor s PSG-om, koji ga je uspio zadržati u bici s Real Madridom tako što mu je u osnovi ponudio – bianco ček.

Mbappe ne samo da je do odlaska Ronalda u Al Nassr imao najveću plaću u svijetu nogometa već i najveće bonuse te je u potpunosti vlasnik prava na svoje ime, što ima velike posljedice kod prodaje dresova i drugih klupskih artikala.

Osim toga, u klubu je i dalje Lionel Messi, tako da njihove tri plaće ukupno sada iznose oko 210 miliona eura, što je iznos koji premašuje kompletne budžete mnogih velikih europskih klubova. Kao što smo ranije pisali, to teško itko može finansirati.

Uz sve manipulacije proračunom i pravilima, čak ni PSG ne može izdržati takav pritisak na budžet, s obzirom na stara i nova UEFA-ina pravila o održivosti i poslovanja. Već je i prošle sezone postalo jasno kako nema te svlačionice koja u isto vrijeme može podnijeti takva tri igrača.

Pogotovo nema budžeta koji može podnijeti takva tri izdatka. Možda bi ga zapravo i bilo kada ne biste morali platiti i ostalih 20-ak igrača s također visokim primanjima pa ova odluka, koju je PSG neslužbenim kanalima komunicirao i ranije, ne čudi, prenosi Index.