Prvi turski u potpunosti električni autobus spreman za masovnu proizvodnju

0
22

Vozilo će zajednički proizvoditi turska automobilska kompanija Temsa – zajednička kompanija Sabancı Holding i holandske PPF Group – i turski gigant vojne industrije Aselsan.

Početna isporuka autobusa javnim institucijama zakazana je za naredne dane, što se smatra važnim potezom u smislu uvođenja domaće tehnologije u električna vozila i smanjenja energetske ovisnosti Turske, piše turski Daily Sabah.

Avenue EV može se potpuno napuniti za 15 minuta zahvaljujući svojoj funkciji brzog punjenja.

Može preći 80 kilometara s jednim punjenjem i može pružiti neprekidnu uslugu 24 sata uz kratkotrajno punjenje na stajalištima.

Ovaj ekološki prihvatljiv autobus, sa nultom emisijom ugljenika i sistemom električne vuče, takođe je tiho, udobno vozilo visokih performansi i opremljeno najnovijom tehnologijom, kazao je proizvođač, prenosi BiznisInfo.

Neke komponente vozila, poput električnog motora, glavnog računara i instrument table, koje su turske kompanije obično uvozile iz inostranstva, dizajnirao je i proizveo Aselsan što Aveniji EV daje najveći stepen lokalne proizvodnje u automobilskom sektoru Turske.

Projekat, koji je pokrenut 2015. godine, istorijski je korak i za zemlju i za industriju, kao i veliki potez u smislu podrške domaćoj tehnologiji, kazali su zvaničnici.

Biznisinfo.ba