Semberija je u jeku pandemije dobila prvi pogon za preradu povrća po principu „od njive do trpeze“. Na porodičnom gazdinstvu Lazića u Golom Brdu nadomak Bijeljine zaokružen je proces proizvodnje, pa u istom danu i beru i prerađuju povrće koje su sami proizveli.
U plastenicima porodice Lazić u Golom Brdu nikao je mali pogon za preradu povrća za koji kažu da je jedinstven u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Kroz petogodišnji projekat Vlade Švedske i USAID-a Farma II, dobili su sredstva koja su im omogućila da zaokruže proces „od njive do trpeze“, što sada i rade i to u samo jednom danu. U avgustu prošle godine nastao je novi semberski brend.
Trenutno je u toku berba i prerada krastavca.
Za poljoprivrednike koji žele proširiti svoja gazdinstva, pored inostranih fondova, pomoć je najavilo i entitetsko ministarstvo i lokalna zajednica.
Semberskim poljoprivrednicima na raspolaganju će biti milion i po maraka, a raspisivanje javnog poziva očekuje se u narednih mjеsec dana.
BHRT