Prvi decembar – Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, 1. decembra obilježavaju Dan Oružanih snaga i desetu godišnjicu formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Centralna vojna svečanost bit će održana u Rajlovcu, a u Sarajevu svečana akademija, doček i prijem najviših predstavnika vlasti, kulturnog i javnog života, međunarodnih predstavnika i penzionisanih generala.

Centralnoj svečanosti u Rajlovcu prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i ministrica odbrane Marina Pendeš.

Oružane snage Bosne i Hercegovine osnovane su 2006. godine kao profesionalna, vojna sila koju kontroliše i organizuje Bosna i Hercegovina.

Oružane snage čine pripadnici tri konstitutivna naroda koji rade na osiguranju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, radi unapređenja ciljeva vanjske politike i zaštite bosanskohercegovačkih građana.

 

Oružane snage učestvuju u civilno-vojnoj saradnji, u mirovnim misijama, organizuju protivminske akcije i deminiranje, rade na rješavanju viškova naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print