Prva žena u Konjicu, a peta u BiH osvojila 78 vrhova iznad 2.000 metara

Planinarka Azemina Prevljak, članica PD „Borašnica“ iz Konjica, postala je prva žena u ovom gradu koja je uspješno završila „Challenge 2000+“, odnosno popela 78 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine na 12 bh. planina. Ponosna je, kaže, što je uspjela završiti jedan veoma težak planinarski izazov, čime je postala i peta žena, odnosno 28. planinar u BiH koji se upisao na listu ovog atraktivnog planinarskog poduhvata.

Posebno iskustvo

– Drago mi je što sam uspjela popeti ovih 78 vrhova, ali mi je i žao što sam trenutno jedina žena u Konjicu koja je završila „Challenge 2000+“. Nadam se da će nas uskoro biti više, jer je ovo, zaista, jedno posebno iskustvo – kazala je Prevljak, koja se planinarenjem bavi posljednjih deset godina.

Ona je „Challenge 2000+“ počela i završila na Prenju, planini koja s pravom, kaže Azemina, nosi epitet „bosanskohercegovački Himalaji“.

  • Strastvena zaljubljenica u planinarenje

    Strastvena zaljubljenica u planinarenje

    FOTO: AVAZ


– Prenj je veoma raznolik, jer s koje god strane da penjete, nikad nije isti i u tome se ogleda sva njegova ljepota. Na ovoj planini bih izdvojila vrh Ovču, kao jedan od najzahtjevnijih za penjanje, a tu su još i Peštibrdo na Čvrsnici i vrh Adžovac na Volujku, koji nije toliko zahtjevan, ali zbog saznanja da na tom području obitavaju medvjedi, nije mi bilo svejedno tokom penjanja – istakla je Prevljak.

Novi pohodi

Za ovu strastvenu zaljubljenicu u planinarenje svaka planina je posebna i plijeni pažnju svojim prirodnim ljepotama.

– S planine Maglić imate prelijep pogled na Trnovačko jezero, s Vranice na Prokoško jezero, a s Cincara se pruža pogled na Livanjsko, Duvanjsko i Glamočko polje, kao i na Buško jezero. Čvrsnica je toliko lijepa, ali i divlja planina. Treskavica je puna jezera, ali, nažalost, i minskih polja. Lelija je bogata šumskim voćem, dok divlje konje možete vidjeti na Prenju i Cincaru – priča nam oduševljeno Azemina i dodaje da planira nove pohode po bh. planinama.

Član GSS-a Konjic

Osim ljubavi prema planinarenju, voli pomagati i drugima te je jedina žena u Konjicu koja ima zvanje gorskog spasioca i aktivan je član Gorske službe spašavanja (GSS) Konjic.

– Vidjela sam da mogu pomoći u radu GSS-a, tako da sam položila sve potrebne kurseve i, osim kolegice Matilde Anđelić, koja je naš član, ali živi u Mostaru, trenutno sam jedina Konjičanka koja ima zvanje gorskog spasioca. Do sada sam imala lakše, ali i teže akcije koje su, nažalost, završavale i smrtnim ishodima – rekla je Prevljak.

avaz

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print