Prva vlast nakon izbora dogovorena u Goraždu, činit će je čak osam stranaka

Koalicioni partneri Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, BH demokrati, Nezavisna građanska lista i SBB potpisali su danas, simbolično u pet do 12, koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine u Skupštini BPK Goražde za mandatni period 2022. – 2026.

Kako je istaknuto riječ je o prvom koalicionom sporazumu potpisanom u BiH nakon provedenih oktobarskih izbora.

“Tačno je da još uvijek nemamo potvrđene rezultate izbora, ukoliko bude nekih prebrojavanja ja sam ubijeđen da će ova grupacija imati i veći broj mandata, tako da je ova većina stabilna i ja vam želim uspješan rad i da naše programske politike koje smo usaglašavali ovih dana donesu prosperitet i boljitak građanima BPK Goražde i da ova većina i buduća vlada ostane upisana u historiji ovog područja kao parlamentarna grupa koja je uradila dobre stvari, počela mnoge procese i rješila veliki broj problema građana ovog kantona. Znamo da je bilo ogromnih pritisaka na ljude koji sjede za ovim stolom, na neke koji danas nisu došli, a koji će se vremenom pridružiti u nekom obliku. Ovaj sporazum podrazumijeva i mogućnost dodatnog širenja koalicije međutim ovo je jedna stabilana većina”, poručio je Nezim Alagić, predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i pravde.

Potpisnici sporazuma istakli su uspješnu saradnju koja polazi od programskih opredjeljenja, a stranke potpisnice obavezale su se da će formirati zakonodavnu i izvršnu vlast u BPK Goražde poštivajući i štiteći Ustav BIH, Federacije i BPK Goražde u cilju boljitka i unapređenja demokratije te privrednog, socijalnog i kulturnog napretka ovog kantona.

Koalicija će, kako je istaknuto djelovati po načelu kontinuiranog održivog razvitka stavljajući u prvi plan čovjeka i njegov dostojanstven život.

Naglašeno je da je imenovan tim za izradu programa i principa rada parlamentarne većine koji će biti dostavljen najkasnije deset dana od dana potpisivanja sporazuma.

Svaki koalicioni partner zadržava pravo da u skladu sa programom i principima rada sačini prijedlog kadrovskog rješenja za imenovanje po vlastitom izboru uzimajući u obzir odredbe Zakona o državnoj službi u FBIH, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti i drugih relevantnih propisa te kriterij kompetentnosti kandidata, s tim da s prijedlogom rješenja moraju biti saglasni svi koalicioni partneri.

Prema potpisanom sporazumu buduću koaliciju če činiti 15 poslanika, s tim da postoji mogućnost proširenja koalicije. Portal Klix.ba je ranije pisao da će dio kolaicije biti i poslanici DF-a i LS-a međutim oni nisu potpisali aktuelni sporazum.

Formiranje nove kolaicije pozdravio je i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović ističuči da će u konkretnom slučaju biti riječ o racionalnoj vladi koja će raditi u interesu svih građana.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print