Prva smrt od koronavirusa izvan Kine, države zatvaraju granice

0
199

BROJ smrtnih slučajeva od epidemije koronavirusa u Kini je do kraja subote porastao za 45, na 304, a svi su zabilježeni u kineskoj provinciji Hubei, koja je epicentar epidemije.

Prvi put zabilježen je i jedan smrtni slučaj od koronavirusa izvan Kine.

Razvoj događaja prati  Index.hr

9:50 Južna Koreja odlučila je zabraniti ulazak u zemlju svima koji su nedavno bili u kineskoj provinciji iz koje je krenula epidemija koronavirusa.

9:26 Hrvati evakuirani iz Wuhana danas stižu na jug Francuske. Opširnije…

9:15 Oman je od danas odlučio prekinuti avionske veze s Kinom, a istu odluku donio je i Vijetnam.

8:45 Sve više država diljem svijeta zatvaraju svoje granice za ljude koji stižu iz Kine. SAD i Australija najavili su da će zabraniti ulazak svim strancima koji su nedavno bili u Kini, otkud je koronavirus potekao u prosincu. Prije toga slične restrikcije najavile su Rusija, Japan, Pakistan i Italija, javlja BBC.

8:30 Kineska središnja banka odlučila je upumpati 174 milijarde dolara u ekonomiju kako bi se ublažile negativne gospodarske posljedice nastale od epidemije koronavirusa.

8:00  Prvi smrtni slučaj od epidemije koronavirusa izvan Kine zabilježen je u Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u prosincu prošle godine i pojavio.

Filipinske vlasti priopćile su da je muškarac umro u subotu nakon razvoja teške upale pluća, a riječ je o prvom smrtnom ishodu od koronavirusa zabilježenom u više od 130 slučajeva oboljenja u oko 20 zemalja svijeta, osim Kine.

Uključujući i ovaj smrtni ishod, u Filipinima su detektirana ukupno dva slučaja zaraze koronavirusom. O prvim slučajevima oboljenja u petak su izvijestile i Velika Britanija, Rusija, Švedska i Španjolska, dok je u SAD-u u subotu registrirano osmo oboljenje, a također je riječ o osobi koja je nedavno boravila u pokrajini Hubei.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je zbog koronavirusa proglasila globalno izvanredno stanje.

7:00 U cijeloj Kini u subotu je potvrđeno 2.590 novih slučajeva oboljenja, čime je ukupan broj zaraženih skočio na 14.380, objavila je nacionalna televizija pozivajući se na podatke Kineske nacionalne zdravstvene komisije.

Samo u provinciji Hubei zabilježen je 1.921 novi slučaj zaraze koronavirusom, čime broj oboljelih u toj pokrajini premašuje devet tisuća.

U Wuhanu, glavnom gradu pokrajine, u kojem se virus u prosincu prošle godine i pojavio, 1. veljače zabilježena su 894 nova slučaja zaraze, kao i 32 nova smrtna slučaja, a broj preminulih u tom gradu porastao je na ukupno 224.

U obližnjem Huanggangu broj oboljelih je s 1. veljače skočio za 276, a došlo je i do jednog smrtnog ishoda.

Cijela pokrajina Hubei postala je ogromna karantena, prometnice su zatvorene, a praznici povodom kineske Nove godine produljeni su do 13. veljače, piše Reuters.