„Prva osnovna škola“ Donji Vakuf obilježava 09.maj Dan škole emisijom u programu Radija Donji Vakuf i prezentacijom na eTwining mreži škola

0
366

Svake godine 09. maja  učenici i kolektiv „Prve osnovne škole“Donji Vakuf proslavljaju Dan škole. Ovaj datum važan je i zbog toga što je ovo i Dan zlatnih ljiljana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Iako su iz školskih klupa, zbog pandemije otišli, evo skoro prije dva mjeseca, navikli su se da izvršavaju sve zadatke u okviru instruktivne nastave koja u našoj školi se realizuje bez problema, zahvaljujući zaista  direktorici Selvedini Fazlagić, pedagogici Amili Tahirović, pomoćniku direktorice Azrudinu Đuloviću, kao i svim razrednim i predmetnim nastavnicima, upravi škole, nastavnicima, ali i nama, učenicima koji smo svjesni trenutaka oko nas. Znanja i umijeća usvajamo na novi način i nadamo se da ovi mjeseci neće ostaviti velike  nedostatke u našem obrazovanju.

Period kojim su iznenađeni i, reklo bi se, kao i svi,  neupućeni u sve ove izvanredne okolnosti, ipak, su uspjeli prebroditi, željom da se što prije uspostavi online nastava,  iznađu rješenja nabavke  telefonskih i kompjuterskih uređaja  za djecu, roditelji upute u novi način komunikacije u instruktivnoj nastavi, olakšaju pristupi internetu.

I ovu radijsku emisiju su priredili  učenici jezičko-novinarske sekcije u novim okolnostima.

Urednici ove emisije: Sajra Softić, Aiša Ždralović , Amir Horoz i Hamza Šutković su od svojih kuća, snimali priloge, svako u svom kućnom ambijentu, a nastavnica Vernesa Manov i cijenjena urednica na radiju, gospođa Dijana Makić, su pomogle da se emisija i realizuje.

Radijska emisija „Školski radio“ posvećena Danu „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf  u programu Radija Donji Vakuf  bit će  emitovana u subotu,  09.05.2020. na Dan škole u 12:00 sati,  a reprizno emitovanje će biti  u nedjelju, 10.05.2020. godine u 16:00 sati.

Pored radijske emisije, prigodan sadržaj je pripremljen i za prezentaciju na eTwining mreži škola.

Osim ovim sadržajima, Dan škole je obilježen i raspisivanjem  konkursa za literarne radove učenika predmetne i razredne nastave na kojem su nagrade u vidu knjiga i pohvale osvojile učenice:

Lamija Mlinarević (Ic), Džejla Šeho( IIIc), Amna Malkić (VIId)  i Sadina Habib (VIIIb).

Kako to i priliči i biva na svakoj našoj proslavi Dana škole, čestitku direktorice škole, gospođe Selvedine Fazlagić prenosimo u cjelosti.

Dragi učenici, poštovane kolegice i kolege,

uvijek mi je drago obratiti se Vama i uvijek se obraćah uživo, ali ovo je sada malo drugačiji način.  Zašto je to tako, svima nam je dobro poznato!

Danas je Dan naše škole, naš rođendan. Nismo mogli propustiti, a da ga ne obilježimo na jedan ovakav način.

  1. maj se i u svijetu i kod nas obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom i kao Dan Evrope, ali je nama posebno važan jer je i Dan zlatnih ljiljana!

Ima li, zaista, ljepšeg povoda da i mi svojim Danom škole se pridružimo pozitivnim civilizacijskim tokovima?

Iako se nalazimo u nekom „virusnom“ vremenu, moramo znati da je Dan škole za sviju nas jako bitan. Sav ovaj period u kojem smo trenutno, u toku online  nastavnog procesa, na koji nismo bili spremni, ni Vi kao učenici, ni mi kao prosvjetni radnici, evo, iznalazimo sva moguća, prihvatljiva rješenja kako bismo sve prebrodili na što bezbolniji način.

Moram i želim iskoristiti priliku da Vam čestitam na  ovakvom trudu i zalaganju, pogotovo roditeljima, nastavnicima, stručnim saradnicima, zaposlenicima škole i učenicima.

Pored našem kolektivu, ne mogu, a da ne spomenem i podršku koju nam pruža naš načelnik, Huso Sušić, ne samo u ovim danima, veći inače.

Osim načelniku zahvaljujemo i Asocijaciji za aktivno društvo “AZAD” Donji Vakuf i BH TELEKOMU jer sve ove dane mnogi učenici imaju potpunu podršku za neometano učestvovanje u online nastavi.

Ovom prilikom želim da se zahvalim i ekipi Radija Donji Vakuf,  što je emitovanjem posebne, slavljeničke emisije „Školski radio“ podržala ideju naših učenika iz jezičko – novinarske sekcije da emisija bude realizovana.

Danas želim biti vrlo raspoložena, puna pozitivne energije i čestitati svima Dan naše „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf. Veliki jubilej je ovaj dan za nas!

Nadam se da ćemo iduće godine biti u školskim klupama i da ćemo obilježavati sve važne dane za nas na način kako to radimo kada nam okolnosti dozvoljavaju.

Želim  Vam mnogo zdravlja, sreće i veselja i zamolila bih Vas za još malo strpljenja kako bismo što uspješnije završili ovu  školsku godinu.

Sretan nam svima Dan naše “Prve osnovne škole“ Donji Vakuf!

Selvedina Fazlagić, direktorica

Kolektiv Radija Donji Vakuf pridružuje se čestitkama povodom Dana “Prve osnovne škole” Donji Vakuf.