Prva OŠ Donji Vakuf ovih dana je domaćin delegaciji dvije škole iz Turske

0
214

Prva OŠ Donji Vakuf, ovih dana  domaćin dvjema bratskim školama iz Turske sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja, direktorima, nastavnicima i učenicima škola.

U naš grad 15. odnosno 16. aprila stigli su  predstavnici škole Y.I. Mehmet Atif Ersoy  Ortakulu  iz Yalove, i osnovne škole Istanbul Umraniye Mektebi Ortaokulu iz Istanbula.

Zahvaljujući dobroj saradnji ove dvije Turske škole sa Prvom OŠ Donji Vakuf, ove godine stekli su se uslovi za uzvratnom posjetom bratskih škola iz Turske, BiH odnosno našem gradu.

Direktorica Prve OŠ Donji Vakuf, Selvedina Fazlagić, zajedno sa svojim kolegama i učenicima naše škola, pokazala je istinsku dobrodošlicu dragim gostima iz Turske. Uvažena delegacija iz Turske na čelu sa resornim ministrom i direktorima gore pomenute škole, tokom jučerašnjeg dana posjetili su i kabinet Općinkog načelnika Huse Sušića.

U pratnji nastavnica Muhareme Ždralović i Lejle Rahmanović, gosti iz Turske imali su priliku u srijedu obići Donji Vakuf te se upoznati sa kulturno-historijskim znamenitostima našega grada.

U cilju što boljeg upoznavanja sa BiH, danas ( 18. 04. 2019. ) im je obezbjeđen odlazak u Mostar, a sutra prema protokolu su u Travniku gdje će posjetiti premijera Vlade SBK, Tahira Lendu, te obaviti posjetu Elči Ibahim-pašinoj medresi u Travniku.

Učenici zajedno sa svojim nastavnicima sutra, 19. aprila učestvovat će na snimanju radijske emisije „Školski radio“ koja se emituje u okviru programa Radija Donji Vakuf. U prostorijama Prve OŠ Donji Vakuf domaćini zajedno sa gostima iz turskih škola, učenicima i njihovim nastavnicima, učestvovat će u realizaciji  Međunarodne jezičke art radionice kroz dvojezično književno stvaranje.  Sve će to trajno biti zabilježeno na audio i video nosaču zvuka. Snimanje emisije “Školski radio” počinje u 11 sati.

U pratnji nastavnice i nastavnika  Prve OŠ Donji Vakuf  Semire Hadžić i Esada Ugarka u subotu, gosti iz Turske posjetit će i Kraljevski grad Jajce, a njihov odlazak iz Donjeg Vakufa i povratak u Tursku planiran je u nedjelju, 21. aprila 2019. godine.