Prva grupa hadžija iz BiH 17. augusta putuje u Mekku

0
60

Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine, na put ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, krenut će 17. augusta.

Završene su sve pripreme za odlazak planiranih 1.800 budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine u Meku. Direktor Ureda za hadž i umru Nezim ef. Halilović rekao je da je ove godine veći interes za hodočašće u odnosu na prethodne godine.

“Ove godine preko Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH na hadž je planirano da ide 1.800 hadžija jer je ove godine nešto veći interes nego što je bilo u protekle četiri godine kada smo imali ograničenje odnosno umanjenje od 20 posto u odnosu na 2012. godinu kao što su imale i druge zemlje. Naš broj je bio u granicama 1.400 ili 1.411 hadžija”, pojasnio je Halilović.

Rekao je da su ove godine dobili staru kvotu, a to je od 2.000 do 2.100 hadžija. Neovisno o tome što su imali malo povećanje cijene hadža interes je bio veći od očekivanog.

“Kada su krenule prijave vidjeli smo da imamo veliki interes tako da smo uključili još dodatna dva aviona, a potom i treći. Imamo još nešto slobodnih mjesta. Naš cilj je da ove godine iz BiH imamo 1.800 hadžija. Trenutno imamo prijavljenih više od 1.700”, istaknuo je Halilović.

Prijave će trajati do popune mjesta, a direktor Ureda za hadž se nada da će ta procedura biti završena u narednih sedam dana.

“Što se tiče termina odlazaka na hadž planirani su letovi od 17. do 21. augusta. U prospektnim materijalima koji je dostavljen našim hadžijama stoji od 17. do 20., međutim, posljednji avion odnosno dodatni deseti avion nismo mogli uklopiti u ovaj broj tako da će vjerovatno taj posljednji let biti 21. augusta. Prva dva aviona su planirana 17., četiri aviona 18., tri aviona 19. i jedan avion 21. augusta”, naglasio je Halilović.

Međutim, oni ulažu napore da taj posljednji avion uklope 20. augusta što će biti poznato narednih dana. Povratak hadžija je planiran od 6. do 10. septembra.

“Što se tiče naših priprema u Saudijskoj Arabiji sve je završeno u planiranom roku. Ove godine je nešto unaprijeđen elektronski sistem koji povezuje svakog hadžiju”, rekao je Halilović.

U toku je, prema njegovim riječima, edukacija budućih hadžija čiji završetak je planiran u četvrtak, 10. augusta.

“Ove godine imamo bebu koja je stara sedam mjeseci i sedam dana, Imran Ramić iz Sarajeva, rođen 2016. godine. Emira Huremović, rođena 1935. godine je najstarija hadžinica koja će ove godine putovati put Meke”, izjavio je Halilović.

I ranije su imali maloljetnika koji su se odlučili obaviti jednu od pet islamskih dužnosti, ali Halilović je mišljenja da nisu imali bebu ove starosne dobi.

Ministarstvo zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine i Zavod za zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine krajem jula su ih obavijestili da nisu u mogućnosti do 2. augusta ove godine osigurat ivakcine protiv Meningococa za kandidate na hadž u tekućoj godini, međutim, taj problem je riješen.

“Mi smo u posljednjih nekoliko godina konstantno imali probleme s vakcinama, vezano za umru i hadž. Ove godine smo na vrijeme upozorili Ministarstvo zdravstva BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH da bi moglo biti problema jer smo imali veći broj zainteresiranih. Međutim, nikad nismo dobili zvaničan odgovor osim što smo imali više telefonskih razgovora i usmenih obećanja da će to biti na vrijeme završeno”, pojasnio je Halilović.

Međutim, nakon toga je stigla obavijest da oni ne mogu izvršiti ovu obavezu u zadatom roku.

“Jedan broj naših hadžija je radi svoje sigurnosti otišao u Hrvatsku, nismo imali otkazivanja. Od ponedjeljka smo osigurali dodatnih 76 vakcina. Uspjeli smo u tome da se hadžije vakciniraju”, kazao je Halilović.