Provedena ekološka akcija „Volim Vlašić“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, danas je u organizaciji kompanije Vlašić-Petrol d.o.o. održana velika ekološka akcija uređenja planine Vlašić.
Aktivnost čišćenja vlašićkih predjela je održana pod okriljem projekta “Volim Vlašić”, a uz podršku Turističke zajednice SBK/KSB i društveno odgovornih preduzeća Eko Fis Vlašić, Ozon d.d., hotela Sunce, Turističkog naselja Lotus, Turističke zajednice općine Travnik, te MZ Mudruke i njenih mještana.
Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu, ali je kako su istaknuli organizatori ekološka akcija organizirana za vikend s obzirom na masovnije prisustvo učesnika.
Direktor kompanije Vlašić Petrol i voditelj projekta Denis Marjanović je kazao da je izuzetno zadovoljan odzivom učesnika.
“Današnja aktivnost nam je svojevrstan temelj za sve naredne, kako bismo u budućnosti kreirali jednu tradicionalnu ekološku akciju koja će svake godine uključivati sve više učesnika,”, kazao je Marjanović.
Direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević je istaknuo da će se Turistička zajednica SBK/KSB uvijek vrlo rado odazvati i podržavati sve ekološke aktivnosti kojima je cilj da se turističke destinacije urede.
“Sa značajnog dijela planine Vlašić, od skretanja za Babanovac pa sve do samog centra turističkog naselja Babanovac danas je prikupljeno dosta smeća i otpada, koje je adekvatno odloženo”, kazao je Matošević.
Također ispred MZ Mudrike su ukazali na problem postojanja nekoliko deponija koje su nastale tokom proteklih 20 godina a koje je potrebno sanirati i očistiti.
Nakon provedene ekološke akcije organiziran je ručak i osvježenje za sve učesnike.
Organizatori su istaknuli da ekološka akcija ima za cilj očuvanje prirodnih ljepota naše planine te podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša.
+3
All reactions:

81

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print