Prošle godine na području SBK 1.720 saobraćajnih nezgoda, 15 osoba smrtno stradalo

0
33

OBLAST  SAOBRAĆAJA

Broj poginulih u saobraćajnim nezgodama smanjen za 35%uz istovremeno povećanje broja isključenih vozača zbog alkohola za čak 99,35%

Tokom 2022.godine policijski službenicisu u oblasti saobraćaja kontinuirano poduzimali planskeaktivnostina suzbijanju saobraćajne delikvencije u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, te ublažavanju njihovih posljedica.

Navedene aktivnosti su u mnogome doprinijele smanjenju broja broja saobraćajnih nezgoda za 112 ili 6%  u odnosu na 2021. godinu. Naime, u toku 2022.godine evidentirano je 1720 saobraćajnih nezgoda, dok su u prethodnoj godini evidentirane 1832 nezgode. U ovim nezgodama poginulo je ukupno 15 osobe, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu za 8 osoba ili  35%.  

Zbog različitih prekršaja, iz saobraćaja je isključeno ukupno 1380 vozila, što je za 82 ili 6% više u odnosu na prethodnu godinu, kada je isključeno 1298 vozila. Također, isključena su i 2884 vozača, što je više za 612 ili 27% u odnosu i na prethodnu godinu. Zbog alkoholiziranosti iz saobraćaja je isključen ukupno 2151 vozač, od kojih je 730 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila. Broj isključenih vozača zbog alkohola je povećan za čak 1072 ili 99,35 % u odnosu na prethodnu godinu.

Korištenje mobilnih i fiksnih radara, kao i LPR kamera

Kontinuiranim korištenjem stacioniranih i mobilnih radarskih sistema, u ovom periodu evidentirano je ukupno 88.439 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, što predstavlja smanjenje za 3.223 ili 3,5 % u odnosu na prethodnu godinu, kada su evidentirana 91.662 prekršaja.

Izuzetan doprinos u poboljšanju stanja sigurnosti na području našeg kantona jeste korištenje LPR kamera, koje između ostalog evidentiraju neregistrovana vozila, kao i vozila koja se potražuju po raznim osnovama, što u mnogome doprinosi rasvijetljavanju raznih oblika krivičnih djela, gdje se pruža veoma efikasna pomoć i drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Važno je napomenuti i oduzimanje vozila višestrukim povratnicima u vršenju najtežih saobraćajnih prekršaja. Vozila se oduzimaju kao sredstva izvršenja prekršaja, kako bi se takve osobe spriječile u daljem činjenju prekršaja, odnosno ugrožavanju sigurnosti u saobraćaju za sve druge učesnike. U ovom periodu takvih vozila je oduzeto ukupno 110, dok su vraćena 62 vozila.   

 

Uspješno su realizovane razne akcije, kao što su pojačane kontrole neregistrovanosti vozila, alkoholiziranih vozača i dr. koje su također, imale značajan doprinos  u poboljšanju stanja sigurnosti saobraćaja na području našeg kantona.