Promovisana knjiga “Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“ Vernese Manov

U četvrtak, 05. marta  je u Kristalnoj sali Općine Bugojno promovisana knjiga“ TRILOGIJA SEVDAHA“ književnice Vernese Manov.

Prisutni na promociji imali su priliku da prisustvuju jednoj zanimljivoj promociji zahvaljujući moderatorima / recenzentima Melisi Mekić i Miroslavu Ristanoviću, te Arnenu Hadžiću, kao i naratorkama Azri Horozović i Dini Mekić.
Na promociji je bilo riječ o nastanku knjige, dojmovima o odgledanoj monodrami, te se autorica posebno zahvalila svima koji su pomogli realizaciji programa „TRILOGIJA SEVDAHA“.
Interpretacijama sevdalinki, izvrsni muzičari Meho Manov, Irhad Ćeso, te Gradski hor Bugojno ovu promociju su učinile još ljepšom.


Autorica je prisutne počastila i kratkim performansom iz monodrame „Điđa iz Džordžije ili sevdah na američki način“ što je publiku u punoj Kristalnoj sali nasmijalo i učinilo sretnim jer su bar na trenutak ponovo sevdisali uz Điđin sevdah.
Autorica se zahvalila Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK , kao i prijateljici Nihadi Poričanin za podršku pri izdavanju ove knjige, kao i Bosanskom kulturnom centru Prijedor koji je izdavač.
Bila je ovo noć koja je ljubiteljima lijepe pisane riječi, teatra i sevdaha priuštila pravi umjetnički užitak.
U ime autorice, hvala svima koji su ovu noć učinili svojim prisustvom još ljepšom.
O knjizi:
Pred nama je jedna neobična „Trilogija sevdaha“, nadasve jedinstvena zbirka u kojoj su i ljubav, i čežnja, i bol, i dert učinili da i lirika i epika i drama nađu, ne samo svoje mjesto u životu, već i na stranicama ove knjige kako bi svjedočili o tome da emocije sa pravim i humanim vrijednostima ne smiju biti zaboravljene nikad. Sve priče, pjesme, drame napisane u zbirci plod su dugogodišnjeg rada u umjetnosti, nesebičnog zalaganja, hrabrosti da snagu svoga stvaralaštva usmjeri prema ljudima, uspomenama, krajevima u kojima je živjela, u kojima živi, svojim najmilijima, prijateljima, saradnicima od kojih je na svojim „životnim proputovanjima“ učila kako prevazići sve tegobe i opet se, uprkos svemu, radovati životu i vrijednostima srca i duše. Sve tri dijela TRILOGIJE SEVDAHA, I EPIKA SRCA I LIRIKA UMA I DRAME SEVDAHA, bazirane su na temeljima sevdaha, ali ne samo onog opjevanog u prošlosti. Autorica pronalazi i u temama sadašnjosti koje živimo inspiraciju u ljudima, dešavanjima, prostorima koji nas okružuju i okolnostima koje živimo. Na taj način, naše, bogato kulturno nasljeđe autorica predaje mladima, onima koji su hrabri, spremni i inspirisani da u budućnosti, pričajući priče koje su zanimljive i temelje se na stvarnim, ali i izmaštanim momentima, pronose dokaze kako živimo i poimamo život i svijet sevdaha. Autorica svjesno gradi fabulu svih priča, oblikuje poetiku lirike i izaziva dramsku katarzu onim što je svima blisko i za čim svi stremimo u biti – za istinskim razborom i čistim emocijama. U knjizi je, posthumno objavljena i poezija Jasminke Manov, zbog velikog respekta i ljubavi koju autorica osjeća za svoju strinu.
Bitno je napomenuti da se Vernesa Manov , književnica i naša sugrađanka sutra, 06.03. 2020. pridružuje timu Udruženja „UJEDINJENE ŽENE“ na Prvoj međunarodnoj konferenciji umrežavanja bosanskohercegovačkih žena iz BiH i svijeta gdje će učestvovati i kao učesnica Konferencije, ali i izvesti svoju monodramu povodom dana žena pred ovom sjajnom publikom u Bosanskoj Krupi.
Ovim putem ova umjetnica kroz svoj umjetnički angažman na najbolji način predstavlja i naš grad Bugojno.

izvor: bug.ba

Foto:: Edin Bato Ćatić

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print