Promocija knjige “Ljetopis o kralju Tvrtku” Jasmina Imamovića u Donjem Vakufu

0
42

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, OO SDP BiH organizuje promociju romana-hronike “Ljetopis o kralju Tvrtku” Jasmina Imamovića, književnika, pravnika i gradonačelnika Tuzle.

Promocija knjige “Ljetopis o kralju Tvrtku” bit će upriličena 21. novembra u 18:00 sati u sali JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

“Ljetopis o kralju Tvrtku” je šesti roman Jasmina Imamovića.

Riječ je o romanu koji je ispisan u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan. Njegova ispovjest je priča o prvom i najvećem bosanskom kralju, o srednjovjekovnoj bosni s kraja 14. stoljeća. Roman je obilato potkrijepljen historijskim činjenicama i obiljem citata i originalnih listova, povelja i drugih dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim kraljevstva.

Književnik Filip David kaže da Imamović nalazi sjajno uporište u historijskoj građi te da uspješno približava jedno vrijeme koje je važno za Bosnu i njenu historiju.

Jasmin Imamović do sada je objavio romane “Ubijanje smrti”, “Besmrtni jeleni”, “Obožavatelj trena”, “Molim te zapiši” i “Slana zemlja”. Njegovi romani i kratke priče su prevođeni i nagrađivani.