Promocija knjige i panel-diskusija u Domu kulture

Večeras je u Maloj sali JU Centar za kulturu informisanje i sport u organizaciji BZK Preporod Donji Vakuf održana panel-diskusija i promocija  knjige “Bošnjačka politika u XX i izazovi XXI stoljeća”, autora prof. dr. Šaćira Filandre.

Učešće su, pored večeras prisutnih građana i intelektulaca iz Donjeg Vakufa uzeli i autor pomenutog djela prof. dr. Šaćir Filandra, mr. Hamza Memišević, a u ulozi moderatora i domaćina našao se mr.sci. Kemal Čolak.

Kemal Čolak, predsjednik općinskog društva BZK Preporod Donji Vakuf je istakao kako BZK Preporod BiH, kao krovna institucija Bošnjaka slavi 120 godina od svog osnivanja. Naglasio je i koliko je ovo udruženje bilo aktivno u proteklom periodu i kako je ovo već sedmi ili osmi događaj ove vrste koji se organizuje u našem gradu.

Profesora Filandru je predstavio kroz njegovu bogatu biografiju i značaj koji je ovaj istaknuti intelektualac ostvario kroz svoju akademski rad.

 

Kako je sam Filandra naglasio, protekli rat je bio velika intelektualna trauma za sve nas. Ja sam to kasno shvatio. Imao sam priliku kao veoma mlad da učestvujem u tranziciji našeg društva i sam sam bio sudionik tih procesa.

Priča o bošnjačkoj politici u 20. stoljeću je krajnje pozitivna priča. Defetizam i malodušnost u kojoj se bošnjačke elite na svim razinama danas nalaze je apsolutno neprimjereno ogromnim rezultatima koje je kulturna, ekonomska, vjerska elita tokom 20. stoljeća postigla.

Na početku prošlog stoljeća, Bošnjaci su imali svega 10 fakultetski obrazovanih ljudi. 1980. taj broj je bio daleko veći. Taj pozitivan razvoj je apsolutno prisutan. Prva generacija bošnjačke elite obuzeta je temom kulturne i vjerske autonomije u okviru Astro-Ugarske Monarhije.

Profesor Filandra je tokom svog izlaganja obuhvatio period duži od stotinu godina, te govorio o najvažnijim trenucima i ličnostima tokom borbe za afirmaciju i priznanje Bošnjaka.

Mr. Hamza Memišević je govorio o afirmaciji, te ulozi i značaju Islamske zajednice u BiH, istaknutim članovima pomenute Zajednice koji su dali svoj pečat u kreiranju vjerske, društvene, ali i političke misli Bošnjaka.

Vrijedi naglasiti da je večerašnja promocija i panel-diskusija trajala više od sat i pol vremena, da je bio prisutan veliki broj naših sugrađana, predstavnika kulturnog, vjerskog, privrednog i političkog života Donjeg Vakufa.

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print