Promocija knjige „Djeca i prava u okrilju Fedrinog teatra“ Vernese Manov u Donjem Vakufu

0
55

Promocija knjige „Djeca i prava u okrilju Fedrinog teatra“ Vernese Manov, biće održana u utorak 20. decembra u Domu kulture Donji Vakuf s početkom u 17:30 sati.

Povod ovom kulturnom dešavanju je saradnja Dječije scene Teatra FEDRA Bugojno sa Prvom osnovnom školom Donji Vakuf, u kojoj nastavnica Vernesa od septembra radi, te uključivanje učenica ove škole u pisanje tekstova i izradu likovnog rada za ovu knjigu.

Učenice sedmog razreda ove škole, Nejla Smajlović, Elma Arslanović i Emina Softić su se svojim literarnim radovima pridružile stvaralaštvu djece iz art radionica Teatra FEDRA Bugojno, a članica teatarske skupine Merjem Đulović, također iz Donjeg Vakufa, uljepšala je stranice ove knjige predivnim likovnim radom.

Merjem Đulović će, kao članica teatra, zajedno sa dugogodišnjim članom Teatra Fedra Bugojno, Tutić Adijem, bit i jednim dijelom moderatorica na sceni sa ostalim prijateljima iz grupe. Svima njima u programu promocije pridružit će se i stvaralački jako nadarene,  učenice ,Azra Rahmanović, čija poezija je oduševila nastavnicu, te Hajrija Jusić, svojom muzičkom pratnjom na gitari.

U zajedničkim performansima promocije učestvovat će sa djecom iz teatra  i učenici 1a razreda, koje je za ovu priliku pripremala učiteljica Đula Hadžić, te učenici sedmog razreda, članovi jezičke sekcije koju nastavnica Vernesa vodi.

O knjizi, teatru, programu Multimedijalne radionice će govoriti:

Ajla Sušić, profesorica MSŠ Donji Vakuf,

Senada Milanović, predsjednica Teatra Fedra Bugojno,

Vedrana Kisić, recenzentica knjige,

Vernesa Manov, autorica knjige i programa“Čas u teatru“.

U ime članova Teatra FEDRA Bugojno i ekipe promotora ove knjige posebno se zahvaljujemo direktorici Prve  osnovne škole, gospođi Selvedini Fazlagić, na sjajnoj ideji da se promocija knjige o stvaralaštvu djece  organizira u okviru Prve osnovne škole Donji Vakuf jer je i taj gest motivacija učenicima da stvaralački djeluju i uljepšavaju svoje djetinjstvo i mladost.

Riječi zahvalnosti upućujemo i  direktoru Doma kulture Donji Vakuf, gospodinu Hrvačić Kenanu, na tehničkoj podršci prilikom realiziranja ove promocije.

Pozivamo sve, a posebno stanovnike Donjeg Vakufa, ljubitelje lijepe pisane riječi, djecu, roditelje, prijatelje da prisustvuju ovom događaju.