Promocija knjige “Bošnjačko življenje islama – običaji i pobožne prakse”, dr. sc. Elvira Duranovića

 

U okviru ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije “512. dani Ajvatovice”, večeras je u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Bugojno održana promocija knjige Bošnjačko življenje islama – običaji i pobožne prakse, autora dr. sc. Elvira Duranovića.

Knjigu je predstavio direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) dr. sc. Ferid Dautović, koji je ocijenio kako je riječ o “posebnoj knjizi za našu generaciju”.

–  Kazao bih da je to generacijska knjiga koju je Duranović uradio o jednom bošnjačkom življenju islama, promatrajući kako se islam živi po našim krajevima, i tako ga i zabilježio. Nije se upuštao u teološke rasprave o tome, nego je riječ o vjerskim običajima muslimana Bošnjaka od rođenja po do smrti. On je oslikavao sve te naše lijepe običaje, našu tradiciju kroz koju smo prolazili i ovu koju živimo, i to na jedan specifičan način. Metodologija koju je koristio u ovoj knjizi je posebna zbog činjenice da on prati neke ljude i njihovu djecu od rođenja pa do vjenčanja i tako oslikava jedan običaj, adet i tradiciju – kazao je dr. Dautović.

Poručio je da je ovo knjiga koja zavrjeđuje posebnu pažnju, zato što tek poslije 120 godina poslije Antuna Hangija koji je pisao o običajima muslimana u Bosni I Hercegovini imamo jednu iscrpnu knjigu koja svjedoči i koja će svjedočiti još dugo o vjerskim običajima koje su Bošnjaci živjeli i žive u ovom vremenu.

Autor knjige, dr. Elvir Duranović, je naglasio da je ona nastala na inicijativu reisul-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića, koji je primijetio da se našom živom vjerskom tradicijom uglavnom više bave drugi učenjaci, prvenstveno stranci, pa tek onda imamo naše domaće studije.

– Ova studija je bila itekako potrebna da bi se 30 godina nakon agresije, demokratskih promjena i otvaranja Bosne i Hercegovine prema svijetu, budući da su muslimani i općenito tadašnja Jugoslavija bila kao komunistička država prilično zatvorena, pokazalo na koji način su Bošnjaci odgovorili na te izazove kada je riječ o njihovoj vjerskoj tradiciji, njihovom razumijevanju i življenju islama – kazao je Duranović.

Dodao je, također, da je ova studija pokazala da je vjerska tradicija Bošnjaka izuzetno jaka i ukorijenjena na Kur'anu i sunnetu, na stoljetnoj praksi življenja islama na ovim prostorima.

Dr. Duranović podsjetio je i da Ajvatovica u tradiciji Bošnjaka zauzima važno mjesto, te da je obradovan činjenicom da je od njenog ponovnog pokretanja pa do danas, uz vjersku, dobila kulturnu i sportsku dimenziju.

– Posebno me raduje što Ajvatovica postaje važan segment u našoj ukupnoj tradiciji Bošnjaka na ovim prostorima – kazao je dr. Duranović.

Izvor: Preporod.info

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print