Projekt savremene vikendice na Vlašiću: Funkcionalnost, estetika i neopisiv pejzažni pogled

Po projektu arhitektonskog studia Ledić Arhitektura iz Travnika, autora Josipa Ledić, dia.  i Sanjina Mulamuhić, dia., vikendica na Vlašiću je dizajnirana odnosno inspirisana projektom “A-frame cabin” (Lake Tahoe, California) autora “Todd Gordon Mather Architect”, i to po želji samog investitora. Sve ostalo kao što su dispozicija i uklapanje na lokaciju u Šišavi (Vlašić) je rađeno prema projektnom zadatku, piše M-kvadrat.

 

Objekat se nalazi uz cestu s koje se pristupa na parking prostor, a teren lokacije je u blagoj padini. Veliki stakleni portali na ovoj kući prosto “traže” ambijente kao što je planina Vlašić. S jedne strane portal nam pruža pogled prema šumi i drveću dok se s druge strane doživljava neopisiv pejzažni pogled niz padinu.

Po dispoziciji, objekat posjeduje fitness sobu uz jedan porral objekta, dok uz drugi je jasna vizura iz prostora za odmor i relaksaciju. Funkcionalnost, estetika i lokacija su imperativi ovog objekta koji pokazuje sklad i formu projektovanja u novom savremenijem obliku.

Akta.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print