Projekcija ratnih filmova “Kopali smo do sabaha” i ” Ratni put brigade”

 

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine, veliki progon stanovništva Donjeg Vakufa, ratne slike izbjegličkih kolona, koje smo mogli gledati negdje drugo, postali su stvarnost i nas samih.

 

Većina Donjovakufljana, spas je potražila u susjednom Bugojnu. Brzom organizacijom, naši hrabri sugrađani, brzo su stali u odbranu BiH, imajući samo jedan cilj, osloboditi  Donji Vakuf i vratiti se svojim kućama.

Na krilima tih želja, velikoga patriotizma u Bugojnu se nakon zajedničkih jedinica, 19. oktobra formira 370, koja kasnije formiranjem 7. Korpusa Armije R BiH, postaje 770., sa epitetom slavna.

 

Bio je to dug i mukotrpan put. Put koji je iza sebe ostavio hrabre podvige, heroje I borce kojih više nema, jer su za svoju domovinu, njenu slobodu, dali i svoje živote.

Želeći dati svoj doprinos i da se ne zaborave ove ratne godine, JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, svojim raznovrsnim sadržajima u koji su posebno uključili mlade naše sugrađane obilježava Dan formiranja 370/770 Sbbr.

U subotu, na godišnjicu od formiranja donjovakufske brigade, od 17 sati u prostorijama Doma Kulture, bit će održana projekcija ratnih filmova “ Kopali smo do sabaha”, autora Jasmina Durakovića, te film “ Ratni put brigade”, koji je pripremala i realizovala Informativna služba naše brigade.

Oba filma su dio historije, ratne priče, gdje su akteri vojnici nepokolobljivi, sa hrabrim srcem i željom za svojim domom. To su priče o slavnim, priče o jedinstvenim, priče o našim borcima pripadnicima 770 Sbbr.

Pozivamo sve Donjovakufljane, pripadnike 770 Sbbr, našu omladinu, da u subotu od 17 sati u Domu kulture pogledaju ponosni dio historije svoga grada.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print