Program 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Ahmićima od 7. do 18. aprila

U zgradi Medžlisa Islamske zajednice (MIZ)  Vitez u utorak, 21. marta   održana je press konferencija povodom obilježavanja 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Ahmićima.

Press konferenciju je organizovalo Udruženje građana “Žrtve rata 16. april Ahmići”, a u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora obratio se Tahir Lendo, istakavši da su ovakvi programi neodvojivi od nastojanja da se progovori o istini.

– Mi ćemo javnosti prezentovati istinu i samo istinu o dešavanjima u Ahmićima i širom Bosne i Hercegovine i žrtvama koje su živote dale u odbrani domovine ili su na svirep način učinjena zlodjela nad njima. Poruka svima je da pamtimo stradanja ljudi u Bosni i Hercegovini, bilo koje vjere i nacije kako se nešto takvo nikad ne bi ponovilo – poručio je Lendo.

Predsjednik Udruženja Armin Ahmić je predstavio program manifestacije istakavši kako ona uključuje vjerske, edukativne, komemorativne i sportske programe.

Naglasio je da se manifestacija realizuje pod sloganom “Trideset godina istine i sjećanja”, te da je povezana sa kulturom pamćenja zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta sa područja općine Vitez.

– Posebno kada je 30. godišnjica i kada nam dolaze mnoge delegacije i gosti iz svijeta, moramo poslati jasnu i snažnu poruku da se stravični zločini ne smiju dešavati i da moramo tragati za istinom – rekao je Ahmić.

Program počinje 7. aprila sa džuma-namazom, a nastavlja časom historije u Osnovnoj školi Ahmići za učenike Osnovne škole Dubravica i Osnovne škole Vitez, a koji će održati prof. dr. Ajdin Huseinspahić.

Tokom vikenda, 8. i 9. aprila će biti održana sportska takmičenja u karateu, nogometu, stonom tenisu i streljaštvu.

Promocija dokumentarnog filma “Edin”, tribina “Ostanak ili opstanak” i promocija knjige “Mjesto povratka” će biti održani 12. aprila.

Polaganje cvijeća i učenje Fatihe na Šehidskom mezarju u Vitezu, druženje sa gostima i porodicama poginulih policajaca, te program za žene u organizaciji Odjela za brak i porodicu MIZ Vitez će biti sastavni dio aktivnosti 13. aprila.

FB_IMG_1679406810875.jpg - Program 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Ahmićima će trajati od 7. do 18. aprila
Foto: Program manifestacije

U Vatrogasnom domu će 14. aprila biti realizovana promocije dokumentarnog filma “Bedem” i knjige “Memoari iza bedema” autora Nedžad Abdić, nakon kojih će biti upriličen iftar za sve posjetioce.

Dan poslije, 15 aprila će biti predstavljena knjige “Ahmići, Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana”, bosanska verzija, autora Thomasa Obruče i Adnana Zeca.

Nakon jacija-namaza istog dana će u Donjoj džamiji biti proučen mevludski program u okviru kojeg će predavanje održati Kemal-ef. Tokmić.

Pohod “Put istine i sjećanja” od Viteza do Ahmića je predviđen za 16. april, kada će u školskom objektu biti održana komemoracija, a džamiji u Ahmićima proučen kelimei-tevhid. Tom prilikom će se obratiti predstavnici vjerskog i političkog života.

U džamiji u Donjoj Večeriskoj će 17. aprila predavanje održati Nezim Halilović Muderris.

Manifestacija će završi 18. aprila kada će se u Ahmed-aginoj džamiji proučiti Jasin za poginule od eksplozije cisterne u Starom Vitezu, nakon čega će biti upriličen obilazak i učenje Fatihe kod Šehidskog obilježja “Cisterna“ u Starom Vitezu.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Džokeri“ i “Maturice“ izvršile su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz je bio znak za napad.

Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba.

izvor: Preporod.info

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print