Prognoza do 18. septembra: Posljednje dane ljeta će obilježiti zahlađenje i kiša

0
54

Prema prognostičkim kartama do 10. septembra očekuje se stabilnije vrijeme, uz postepeni porast temperaturnih vrijednosti.

Svakodnevno su moguće povremene, slabije pljuskovite padavine, koje će od četvrtka 07. septembra, biti nešto izraženije na zapadu i u Hercegovini.

U jutarnjim satima biće i dalje relativno svježe, sa temperaturama od 6 do 12 u unutrašnjosti, na jugu do 17 °C. Danju toplije, sa maksimalnim vrijednostima koje će se kretati od 20 do 24 u Bosni, u Hercegovini od 25 do 28 °C.

Sredinom sedmice, sa osjetnijim porastom naoblake, temperature će djelimično opasti, maksimalne u Bosni dostizaće do 20, u Hercegovini do 25 °C.

Preme aktuelnim podacima, sa prolaskom vikenda, izgledno je i jače pogoršanje koje će kulminirati početkom naredne sedmice, u ponedjeljak i utorak 11. i 12.septembra.

Veće količine padavina, lokalno i preko 60 mm, prognozirane su u dijelu jugoistočne i istočne Hercegovine. Potom će, nakon kratkotrajne stabilizacije, od 15. septembra ponovo nastupiti pogoršanje praćeno obilnijom kišom, koje će u par dana zahvatiti cijelu zemlju.

“Pri tome se temperaturni režim neće znatnije izmijeniti”, stoji u dugoročnoj prognozi koju je izradio Nedžad Voljevica iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.Izvor: radiosarajevo