Proglasili uzbunu prvog stepena: Objavljena snimka bijega lavova (VIDEO)

0
96

Pet lavova, četiri mladunca i odrasli mužjak, izgrizli su ogradu nastambe te se zatim provukli ispod nje, nakon čega su se šetali zoološkim vrtom u Sydneyju.

Pobjegli su početkom novembra, a zbog toga je u zoološkom vrtu proglašena uzbuna prvog stupnja. Zaposlenici i posjetitelji zoološkog su se sakrili i čekali da se lavovi vrate u nastambu.

Zoološki vrt Taronga objavio je snimku koja pokazuje bijeg lavova – mladunčadi Luzuko, Zuri, Khari, Malike i njihova oca Atoa – koji su, stoji u izjavi spomenutog zoološkog, bili mirni i sami su se pokušali vratiti u nastambu. Pritom su ih dozivali čuvari životinja, ali i lavica Maya, koja je ostala u nastambi s mladom lavicom Ayannom.

“Mladunci i otac Ato nekoliko su puta pokušali ući u nastambu i muški mladunac Luzuko to je prvi uspješno učinio. Zatim su isto učinili žena Zuri i mužjak Khari”, piše u izjavi, izvijestio je Guardian.

“Na poticaj čuvara Ato se vratio u nastambu i brlog, gdje se ujedinio sa svojim čoporom”, dodaje se u izjavi.

Zoološki je također objavio da je Malika morala biti privremeno uspavana kako bi je mogli prebaciti natrag u nastambu.

U toku je istraga incidenta. Zoološki je objavio da “neovisni specijalist forenzičkog inženjeringa” vodi detaljnu istragu razloga zbog kojeg je dio ograde mogao biti uništen.

Program N1