Profesor MSŠ ‘Gornji Vakuf’ nosilac reforme srednjeg stručnog obrazovanja u BiH

0
422

Profesor praktične nastave u frizerskoj školi u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“ Sanin Fazlić u proteklom periodu održao je po jedan motivacion sat u Mješovitoj srednjoj školi Živinice i Mješovitoj srednjoj školi Tešanj. Te dvije škole su svoje nastavne planove i programe kreirale u skladu sa EUVET modularnim NPP.

Ovi nastavni planovi i programi napravljeni su tako da budu u liniji sa nastavnim planovima i programima stručnih škola Evropske unije. Prednosti modularnih nastavnih planova i programa u odnosu na tradicionalne: kratke, zaokružene cjeline koje obezbjeđuju motivaciju, omogućuju raznolikost načina i tehnika ocjenjivanja,  učenje je zasnovano na razvijanju sposobnosti, učenici aktivno učestvuju u učenju, nastavnik je pomagač i vodič, a učenik je usmjeren da istražuje i da zna sam doći do informacija.

S obzirom da je profesor Fazlić i predsjednik Saveza frizera Bosne i Hercegovine, koji su nositelji inicijative EUVET modularnih nastavnih NPP u cijeloj Bosni i Hercegovini, ove radne posjete školama u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu su iskorištene da se iskoriste već stečena iskustva u reformi stručnog obrazovanja kako bi se reforme ubrzale u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ove aktivnosti su realizovane u saradnji sa Unijom poslodavaca Zenice i sekcijom frizera Zenica, Benjaminom Šaranović i Sabinom Karić.

izvor: gornjivakuf.com