Prof. dr. Sebija Izetbegović o novom soju korone, manjem broju zaraženih, vakcini…

0
79

Manji broj zaraženih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, donio je tračak optimizma da se naša zemlja najbolje bori sa pandemijom koronavirusa u regionu.

Hrvatska je već nekoliko dana u nekoj vrsti “lockdowna”, Slovenija je zatvorila granice već odavno, Crna Gora je pooštrila mjere i najavila da tek slijede nove naredbe za novogodišnje praznike, a Srbija za ulazak traži negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom noći testirana su još 244 uzoraka na prisustvo koronavirusa, od kojih je njih 28 osoba bilo pozitivno.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, potvrdila je za portal radiosarajevo.ba da su pozitivni uzorci 24 osobe iz Kantona Sarajevo.

O aktuelnoj situaciji u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH razgovarali smo sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, koja je za portal Radiosarajevo.ba govorila o trenutnom stanju, broju zaraženih, “novom soju” koronavirusa, dolasku vakcine na KCUS.

Bolje je stanje na KCUS-u, brojevi se smanjuju. Bilo bi dobro da građani budu strpljivi do dolaska vakcine”, prve su riječi prof. dr. Izetbegović.

Ona je uputila apel građanima Bosne i Hercegovine uoči nadolazećih novogodišnjih praznika.

Idu praznicibojimo se da se ne uveže i “novootkriveni soj virusa”. Dodatni rizik su proslave i kontakt sa većim brojem ljudi u zatvorenim prostorima. Molim građane da pojačaju disciplinu u poštivanju epidemioloških mjera, koje su očigledno dale dobar rezultat. U KCUS-u imamo odlično organiziranu službu, radit ćemo istim tempom i preko praznika. Svi pacijenti koji pripadaju našem nivou zdravstvene zaštite bit će zbrinuti”, dodala je generalna direktorica KCUs-a.

Zadnjih dana u medijima se sve više spominje nabavka vakcine. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplatila je jučer preostali dio novca u iznosu od 11.700.000 KM za nabavku vakcine protiv COVID –19 za građane ovog entiteta.

Na KCUS-u čekaju prve informacije iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Mnogi nas pitaju kada će vakcina doći na KCUS. Naša ustanova se bavi vakcinacijom, to znaju odgovorni iz ZZJZ”, kazala je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, za portal Radiosarajevo.ba.