Proces vakcinacije u Srednjobosanskom kantonu je jako usporen

0
79

Krizni štab civilne zaštite Srednjobosanskog kantona na današnjoj sjednici u Travniku razmatrao je aktuelnu epidemiološku situaciju te uputio apel građanima da shvate ozbiljnost situacije te poštuju propisane epidemiološke mjere jer je, kažu, u toku četvrti val pandemije.

Pozivaju se građani koji se do sada nisu vakcinisali da to učine što prije jer se bilježi stalni rast broja oboljelih. Među zaraženim koronavirusom prevladavaju nevakcinisane osobe. Posebno je zanimljiv podatak da je među onima koji su razvili tešku kliničku sliku više od 95 posto nevakcinisanih osoba“, kažu iz kantonalnog štaba.

Trenutno je u Srednjobosanskom kantonu 40 osoba hospitalizovano, dok je nešto više od 220 ljudi zaraženo, zadnji su objavljeni podaci.

Kad je u pitanju vakcinisanje, zadnji podaci govore da je prvom dozom vakcinisano 37.556 osoba, dok je drugu dozu primilo njih 21.115.

Proces vakcinisanja je jako usporen u našem Kantonu“, rekao je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK/KSB.

Budite odgovorni prema sebi i prema svojim najbližima, učinite važan korak ka suzbijanju epidemije koronavirusa, vakcinišite se i sačuvajte zdravlje i živote“, stoji u apelu Kantonalnog štaba civilne zaštite Srednjobosanskog kantona.

FENA/Agencija DAN