Problemi u Zenici: Još nije poznat konačni spisak biračkih odbora, predsjednika i zamjenika

0
47

Gradska izborna komisija Zenica još uvijek nije kompletirala liste za biračke odbore iako je to trebala uraditi najkasnije do 19 sati, navodi javni servis BHRT.

Do ovogodišnjih izbora, ranije, nisu bili zabilježeni slični problemi u izbornom procesu, odnosno, pripremi izbornog procesa na području Grada Zenice, a nakon što su zabilježeni odustajanja predsjednika biračkih odbora i nedostatak članova.O ovome je portal Klix.ba danas pisao kada nam je potvrđeno da su u toku testiranja te da je potrebno 200-injak osoba za praćenje izbornog procesa na području Grada Zenice.

Iako su testiranja bila u 12, 14 i 16 sati, Gradska izborna komisija do 19 sati nije dostavila biračkom odboru potrebne informacije kako bi sutra u 7 sati regularno bila otvorena biračka mjesta.

U Članu 5.3 Izbornog zakona stoji da Općinska izborna komisija u skladu sa uputstvom CIK BiH, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta na dan izbora, dostavlja biračkom odboru birački materijal, uključujući odgovarajući broj glasačkih kutija, listića i kandidatskih listi, izvod iz Centralnog biračkog spiska za određeno biračko mjesto i obrazac zapisnika o radu biračkog odbora o čemu se sačinjava zapisnik koji potpisuju svi članovi biračkog odbora.

Shodno ovome, GIK Zenica nije ispoštovao procedure te je na redu Centralna izbora komsija BiH koja također nije na vrijeme odgovorila na upit koji im je u ponedjeljak poslan iz GIK-a Zenica šta će se desiti i kako otkloniti smetnje u slučaju nedostatka članova biračkog odbora.

Izvor: Klix.ba