Prizori s protesta u Parizu: Nasilje eskaliralo nakon sukoba policije s demonstrantima

0
32

Policija se ponovno sukobila s demonstrantima koji su ogorčeni zbog planova francuske vlade da podigne dob za odlazak u penziju.

Demonstranti su zapalili vatru i okupili se na Place de la Concorde, u blizini zgrade Državnog parlamenta u Parizu, gdje su se suočili s policijom za razbijanje nereda. Tokom pretesta čulo se skandiranje “Macron, daj ostavku”.

Policija je jučer privela 61 osobu nakon protesta, javlja francuska televizija BFMTV.

Hapšenje

Ovo je dodatak na još 310 osoba koje su uhapšene u četvrtak, od kojih 258 u Parizu, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin. Manji protesti i skupovi također se održavaju u Bordeauxu i Toulouseu.

Protesti koji su u toku uslijedili su nakon dva zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja francuskom predsjedniku, od kojih je jedan došao iz stranke Marine Le Pen “Nacionalno okupljanje”, a potpisalo ga je 88 međustranačkih zastupnika. Druga skupina nezavisnih političara podnijela je drugi prijedlog koji je potpisao 91 zastupnik iz pet klubova.

Jučer je policija koristila suzavac na demonstrante, uglavnom omladinu, u blizini Univerziteta Sorbonne, dok su drugi demonstranti blokirali saobraćaj. Zbog protesta obustavljeno je i sakupljanje smeća, a studenti su napustili predavanja.

Mnogi su ljuti na odluku Macrona da kroz parlament progura zakon o podizanju dobi za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine bez glasanja.

Odluka predsjednika

Macron je naredio premijerki Elisabeth Borne da upotrijebi posebnu ustavnu ovlast poznatu kao članak 49.3 kako bi provela kontroverznu reformu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta. U petak ujutro pariška periferija, glavna obilaznica oko prijestolnice, bila je prekinuta na gotovo 200 tačaka tokom najveće saobraćajne gužve.

Macronova riskantna strategija razbjesnila je sindikate, opozicione političare i mnoge građane.

Očekivalo se da će opozicione stranke kasnije u petak pokrenuti postupak za izglasavanje nepovjerenja vladi, ali glasovanje će se vjerovatno održati sljedeće sedmice. Kontroverzna reforma potaknula je štrajkove širom zemlje od januara, ali sve haotičnija politička situacija izazvala je ogroman bijes.

Očekuje se da će kasnije na ulice izaći i demonstranti Žutih prsluka ili Gilets Jaunes, skupina demonstranata koja je dovela Francusku do mrtve tačke u nekoliko navrata posljednjih godina.

Izvan najveće spalionice otpada u Evropi, sakupljači smeća inzistirali su da će pojačati štrajkove kako bi prisilili vladu da promijeni smjer. U Parizu od početka štrajka nije prikupljeno više od 9.000 tona otpada.

Izvor: Klix