12.7 C
Donji Vakuf
Ponedjeljak, Oktobar 3, 2022
Naslovnica Vijesti BiH Pripreme za obračun i isplatu jednokratne finansijske podrške penzionerima

Pripreme za obračun i isplatu jednokratne finansijske podrške penzionerima

0
82

svojivši danas informaciju Federalnog ministarstva finansija o jednokratnoj novčanoj podršci penzionerima, Vlada FBiH je zadužila Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da, na osnovu ukupnog broja penzionera, sačini finansijsku analizu neophodnih sredstva za njenu isplatu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je da pripremi prijedlog podzakonskog akta kojim će biti definisana visina nužnih sredstava za isplatu jednokratne novčane podrške i modaliteti isplate po kategorijama penzionera, izuzeci od isplate, vremenski okvir isplate jednokratne novčane podrške penzionerima, kao i sva druga relevantna pitanja.

Zadužen je Federalni zavod PIO da Federalnom ministarstvu finansija podnese Zahtjev za unutrašnju preraspodjelu sredstava u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta FBiH za 2021. godinu. Ovo ministarstvo će, nakon što dobije ovaj zahtjev, donijeti rješenje o unutrašnjoj preraspodjeli sredstava.

Informacija za današnju sjednicu Vlade sačinjena je nakon što je 24. juna ove godine održan sastanak predstavnika Vlade FBiH i Saveza udruženja penzionera u FBiH, a s ciljem poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja penzionera u okolnostima pandemije COVID-19.

Budući da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za usklađivanje penzija, Vlada FBiH je, u želji da pomogne najosjetljivijoj kategoriji stanovništva, a uvažavajući realne finansijske budžetske mogućnosti, ponudila podršku za prevazilaženje otežanog materijalnog statusa penzionera u vidu jednokratne finansijske podrške penzionerima koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, a penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO, za sve kategorije osim za one koji ostvaruju najviše penzije