Pripadnici OSBiH na vojnoj vježbi u SAD

0
44

Pripadnici Oružanih snaga BiH putuju danas u SAD, kako bi učestvovali na vježbi pod nazivom “Budna straža”, u okviru međudržavnog programa saradnje BiH i američke savezne države Merilend, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vježba će biti održana u organizaciji Nacionalne garde ove američke savezne države od 6. do 11. maja u Baltimoru, a njen cilj je uvježbati koordinaciju, operativne odnose, planove i procedure za djelovanje u vanrednim situacijama i slučajevima prirodnih i drugih katastrofa i nesreća.

Osim predstavnika BiH na vježbi će iz regiona učestvovati i predstavnici država članica A-pet inicijative – Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a iskustva i naučene lekcije poslužiće zemljama sa Balkana da u budućnosti planiraju i organizuju sličnu vježbu na regionalnom nivou.

“Scenario, svrha i ciljevi vježbe prilika su za zemlje učesnice da steknu uvid na koji način Nacionalna garda, u saradnji sa drugim nacionalnim i federalnim agencijama postupa u slučajevima prirodnih i drugih katastrogfa i nesreća”, ističe se u saopćenju.

Učesnici će steći i uvid u propise, procedure, nadležnosti, koordinaciju i način postupanja između vojnih i civilnih struktura u slučajevima ovakvih i sličnih scenarija u budućnosti.