Prijedlog za iftar: Begova čorba je jedna od omiljenih na trpezi

Danas je treći dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. Već smo za vas pripremili nekoliko recepta, među kojima je onaj za topukoja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima.

Begova čorba

Potrebno:

-300 g kokošijeg mesa
-200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
-50 g maslaca
-50 g brašna
-20 g suhe bamije
-1 žumance
-50 gr kajmaka ili milerama
-1/2 limuna
-1 lovorov list
-malo soli i bibera

Priprema:

-Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani
-Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati
-Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice
-Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer
-U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min
-Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta
-Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi
-Servirati s kašikom pavlake na vrhu

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print