Prezentacija Fondacije BIGMEV u Donjem Vakufu

0
125

Fondacija Centar za razvoj odnosa sa BiH u saradnji sa Općinom Donji Vakuf danas, 22. februara 2017. godine  je upriličila prezentaciju  o mogućnostima uspostavljanja poslovne saradnje privrednika Turske i BiH. Fondacija BIGMEV osnovana je 2010. godine u Istanbulu, sa sjedištima u Bursi i Sarajevu, a u cilju razvoja ekonomskih, kulturnih i naučnih aktivnosti između Turske i Bosne i Hercegovine. Na čelu Fondacije je turski privrednik Muzafer Cilek, vlasnik kompanije i turskog globanog brenda “Cilek sobe”. Cilek je do sada u razne sektore u Bosni i Hercegovini investirao 60 miliona eura. Fondaciju BIGMEV donjovakufskim privrednicima danas je prezentirao Samir Vildić, direktor BIGMEV-a za BiH.

“Ovo je prilika da dosadašnja uspješna saradnja BIGMEV-a sa Općinom Donji Vakuf se prenese i na donjovakufske privrednike. U narednih mjesec- dva trebali bismo organizovati posjetu prijateljskom gradu Akhisaru, a upravo iz ovog grada imamo potencijalnog investitira koji želi u našem gradu otvoriti proizvodni pogon i zaposliti 300 radnika, uglavnom žensku radnu snagu.”- istakao je načelnik općine Donji Vakuf  Huso Sušić.

“Kao privrednik i poslodavac želim izraziti zahvalnost što ste organizirali ovu prezentaciju u Donjem Vakufu. Turska je izuzetno velika i snažna zemlja, koja je u  usponu, i svakako da trebamo iskoristiti zajedničke tačke interesa. S tim u vezi, treba reći da Donji Vakuf već ima određene odnose i bratsku saradnju sa nekim općinama Turske. Bosna i Hercegovina zaisgurno ima koristi od BIGMEV-a, a ja sam imao tu čast da budem dio tima privrednika i stručnjaka  iz Turske i Bosne i Hercegovine koji su prije deset godina radili na ovoj ideji i koja je na kraju rezulturala uspostavljanjem Fondacije BIGMEV.” – naglasio je Kemal Čolak, vlasnik firme “PROMO” Donji Vakuf.

Fondaciju BIGMEV donjovakufskim privrednicima danas je prezentirao Samir Vildić, direktor BIGMEV-a za BiH.

Koja je svrha organizacije prezentacije Fondacije BIGMEV-a u jednoj maloj  lokalnoj zajednici kao što je to Donji Vakuf?

“Centar za razvoj odnosa sa BiH fokusiran je na promociji naših privrednika u Turskoj. Što se tiče Donjeg Vakufa, on ima dobar i prepoznatljiv  imidž u Turskoj. Vaš grad  posjeduje i potencijale za investicije i upravo već nekoliko mjeseci radimo na realizaciji investicije u oblasti teklstilnog sektora. Naime, firma TYH  ima namjeru investirati u Donji Vakuf. Nakon što su obišli više gradova i lokacija u BiH, odlučili su se da investiraju u Donji Vakuf. Osim toga, u ovom gradu ima dosta dobrih firmi koje imaju šansu u saradnji sa turskim privrednicima i firmama. Zato smo i došli u Donji Vakuf kako bismo se upoznali sa donjovakufskim privrednicima i kako bismo im prezentirali mogućnosti koje se pružaju kroz Fondaciju BIGMEV u uspostavljanju i razvoju odnosa i aktivnosti između BiH i Turske.” – naglašava Samir Vildić, direktor BIGMEV-a za BiH

Šta se to pokazalo atraktivnim  i interesantnim za potencijalne turske ulagače u  u Bosnu i Hercegovinu?

“Pokazalo se mnogo toga, prije svega kvalutetna radna snaga. Mi nismo svjesni  da posjedujemo izuzetnu kvalitetnu  radnu snagu koja je interesantna svim investitorima, pa i  turskim. Zatim, geografski polažaj BiH, jer  je mnogo bliža zapadnom tržištu, u odnosu na Tursku. Naravno, tu su i poticaji i povoljni uslovi  za investiranje.”

Jedan od načina prezentiranja bh. privrednih potencijala u Turskoj jeste organizacija posjeta i učeće na sajamskim manifestacijama. Najavili ste mogućnost posjete privrednika Donjeg Vakufa Turskoj.

 

“Mi kao Fondacija imamo saradnju sa najvećom organizacijom sajmova u Turskoj  u tom smislu smo prošle godine napravili organizaciju 25 sajmova iz raznih sektora,a pozvali smo i privrednike Donjeg Vakufa da učestvuju. Mi za naše privrednike organizujemo odlazak i  besplatno učešće na navedenim sajmovima.” –  zaključio je Samir Vildić, direktor BIGMEV-a za BiH.