Presudom Općinskog suda u Travniku dato zeleno svjetlo za početak proizvodnje

0
785

Ovim putem obavještavamo javnost i stanovništvo Gornjovrbaske doline (Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf i Jajce) da je Općinski sud u Travniku dana 01.02.2018. godine u predmetu broj 51 0 P 096166 15 P donio presudu u korist investitora – Rudnika kvarcita PTD „Smrčevice“ d.o.o. Navedenom presudom otkazi Ugovora o koncesiji su utvrđeni kao nezakoniti čime se stvaraju uslovi za ponovni početak proizvodnje. Odluka općinskog suda u Travniku i sam početak proizvodnje Rudnika je direktan doprinos za stanovništvo Gornjeg Vakufa-Uskoplja, SBK/KSB, Federaciju BiH i državu BiH.

Po navodima investitora, kompletan plan finansiranja Rudnika je obezbijeđen gdje je već uloženo oko 1.000.000,00 KM u mehanizaciju. Za stvaranje uslova za početak proizvodnje obezbjeđana su dodatna potrebna sredstva od lokalnih investitora. Planirana su i nova zapošljavanja i procjenjeno je da će doći  do otvaranja 50 novih radnih mjesta u prvoj fazi.

Investitor planira da započne s upošljavanjem za 15 dana , nakon što istekne rok za žalbu i presuda postane pravomoćna. Takvu dinamiku bi mogli narušiti iz kantonalne vlade SBK, ukoliko ne budu imali sluha za potrebe ljudi i budu se  žalili na presudu, te time produže pravnu proceduru i zaustave proces zapošljavanja i razvoja lokalne zajednice i regije.