Preminuo Svetozar Pudarić, bivši potpredsjednik FBiH

0
81

U Sarajevu je danas u 61. godini preminuo Svetozar Pudarić, bivši generalni sekretar SDP-a i potpredsjednik Federacije BiH, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba

Kako saznajemo, Pudarić je u posljednje vrijeme bio teško bolestan.

Svetozar Pudarić je rođen 1959. godine u Sarajevu. Završio je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983.

Pudarić je u politiku ušao 1976. godine, pristupivši Komunističkoj partiji (KP) Jugoslavije. Nakon gašenja KP-a 1990. godine postao je član Socijaldemokratske partije (SDP).

Nakon završetka studija Pudarić se 1984. godine zaposlio u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH). Tu je radio sve do 1993. godine.

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada. Poslije rata je radio kao sekretar za informisanje u SDP-u te kao šef Kabineta predsjednika Federacije BiH Karla Filipovića.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te delegiran u Dom naroda Federacije BiH. Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, ali je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH. Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga bira za potpredsjednika Federacije BiH.