Premijerno prikazan turističko – promotivni film o Ajvatovici

Historiju i tradiciju Ajvatovice, najvećeg dovišta muslimana u Evropi, Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona ovjekovječila je kratkim turističko – promotivnim filmom.

Promocija filma, koji je dokumentarno-turističkog ali i promotivnog karaktera, upriličena je u utorak 24. maja u Domu kulture u Donjem Vakufu, a u okviru obilježavanja 506. Dana Ajvatovice.

„Nakon što smo prošle godine snimili 505. Ajvatovicu, mjesec dana nakon završetka svečanosti, boravili smo u Pruscu i Donjem Vakufu i snimili kadrove koji su nam bili potrebni da kompletiramo film koji na najbolji način promovira tradiciju konjanika, učenja dove i prolaska kroz stijenu Ajvatovice“, kazao je Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona

Film je napravljen s ciljem promocije turističkih potencijala općine Donji Vakuf

„U narednom periodu planiramo napraviti još tri kratka turistička filma kojima ćemo promovisati tradiciju Ajvatovice, Prusca i Donjeg Vakufa. Ovaj dio Srednje Bosne treba biti sretan što ima Ajvatovicu i Prusac, mjesto s turističkim potencijalom, koji ćemo konačno i iskoristiti,“ dodao je Matošević.

Prilikom obilježavanja kulturno-vjerske manifestacije Dani Ajvatovice hiljade vjernika i posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine i drugih zemalja posjeti Prusac. Kako je ranije i najavljeno, općinski načelnik je po završetku promocije dodao kako bi se uskoro trebalo krenuti sa realizacijom projekta Ajvaz – dedinog hana.

„Ajvatovica je vrlo bitna za nas u Donjem Vakufu, a još uvijek je nedovoljno iskorištena i kao turistički potencijal. Nakon izgrađene infrastrukutue koja olakšava posjetiteljima dolazak u Prusac i na Ajvatovicu, prošle godine smo napravili projekt Ajvaz – dedinog hana koji će pružiti našim gostima mogućnost boravka nekoliko dana u Pruscu,“ dodao je načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić.

 

Film je snimila Turistička zajednica SBK/KSB u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, Muftijstvom travničkim i općinom Donji Vakuf.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print