Premijeri Novalić i Nenadić razgovarali o mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica

0
36

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s premijerom Kantona Sarajevo Mariom Nenadićem i kantonalnim ministrima komunalne privrede i infrastrukture Nihadom Glamoč, finansija Jasminom Halebićem i privrede Draškom Jeličićem. Razgovarano je o mjerama koje su poduzete i koje bi ubuduće trebale biti donosene s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom novog koronavirusa Covid-19.

Novalić je upoznao predstavnike vlasti KS s mjerama koje je Vlada FBiH dosad donijela kroz zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a koje prati rebalans budžeta FBiH za 2020. godinu, te ih informirao da Federalna vlada užurbano radi na drugom paketu ekonomskih mjera.  

  • Sastanak u Vladi FBiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Sastanak u Vladi FOTO: VLADA FBIH

On je naglasio da je od velikog značaja da i Dom naroda Parlamenta FBiH što prije usvoji isti paket zakona, nedavno prihvaćen u Predstavničkom domu, kako bi što prije počela provedba tih mjera predviđenih za pomoć privredi.

Delegacija Kantona Sarajevo premijeru Novaliću je prezentirala planove njihovih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera.

Kanton Sarajevo, kako je rečeno, već provodi jednu od kratkoročnih mjera, a to je isplata dijela martovske plate za uposlene u firmama kojim je zabranjen rad, a istovremeno su zadržale sve svoje radnike.

Učesnici sastanka su naglasili da je zdravlje građana na prvom mjestu, ali je istaknuta važnost pomoći privredi i radnicima, te je dogovoreno da sve mjere trebaju, prije svega, ići u pravcu maksimalnog mogućeg održanja privrede i osiguranja radnika i radnih mjesta.

Dnevni avaz