Premijera predstave „Budućnost“ 15. jula ispod Sahat-kule u Donjem Vakufu

0
139
Predstava u koprodukciji Studio Teatra i Centra za kulturu, informisanje i sport Općine Donji Vakuf producirana u okviru projekta Osjeti Teatar svoje premijerno izvođenje će imati 15. jula u amfiteatru ispod Sahat-kule u Donjem Vakufu.
Autorska predstava glumice Amile Terzimehić radnog naziva „ Budućnost“ je dokumentarno-fizička predstava koja govori o ženi i vremenu, različitim ulogama žene u društvu, kao i generacijskim razlikama. Ovo je predstava koja priča priču o djevojčicama, djevojkama i ženama budućnosti, ali i osvrčući se na prošlost. Da li mladi imaju svoju viziju budućnosti i kakva je? I zbog čega je baš takva? Koje su potrebe, stavovi i vrijednosti mlade generacije i šta su naučili od prošlih generacija? Predstava je dokumentarnog karaktera i samim tim se bavi autobiografskim pričama koje su lične i autentične.
Fizički dio predstave je baziran na postdramskom plesu te akcentuje žensko tijelo kroz vrijeme. Ples je poezija, a poezija je ženskog roda. U predstavi igraju Amina Vinčević, Ajla Škiljan, Ilma Alkić, Sajra Softić, Emina Ramljak, Emina Softić, Zemira Čavak i Esma Čaluk.
Projekat Osjeti Teatar se realizuje u četiri zajednice u kojima profesionalci iz oblasti teatarske umjetnosti sa mladima kreiraju autorske predstave koje će biti premijerno odigrane u te četiri zajednice (Busovača, Travnik, Vareš, Donji Vakuf), a finalni događaj projekta jeste učestvovanje svih predstava na Omladinskom festivalu kulture u Busovači u mjesecu julu u novoizgrađenom amfiteatru na otvorenom koji se također gradi u okviru navedenog projekta.
Projekat Osjeti Teatar se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).